top of page
Elevii din mediul rural au nevoie de resurse moderne pentru educație.
Gradinita-Bilca-jpg.jpg

Grădinița cu Program Normal nr.3, Bilca, jud. Suceava

De-a lungul timpului  cele trei unități școlare din comuna Bilca au suferit diferite modificări ajungând astăzi să fie spații primitoare și optime realizării actului educațional. Ne oprim de această dată la Școala nr.3 Vest(1919), devenită astăzi Grădinița cu Program Normal nr.3.

La 15 decembrie 1919 se deschide în casa închiriată de la locuitorul Pavel Crasnean o clasă pentru copiii din vestul comunei. A fost desemnată să funcționeze aici învățătoarea Aspazia Galan. În luna februarie, începe activitatea de învățător Gheorghe Cuciurean, fiu al satului, la școala din vestul localității.

În primăvara anului 1926 era dat în folosință noul local al Școlii nr.3 Vest. Construcția a început la sfârșitul anului 1924, după memoriile repetate adresate Inspectoratului zonal și Prefecturii de directorul școlii, învățătorul Vasile Irimescu (viitorul primar erou al localității). Inspectorul școlar O.Gherman notează în raportul său că ,,școala are trei săli de clasă, frumos mobilate, lipsesc însă materialele didactice. Frecvența este bună, școala funcționează cu două posturi de învățător, la cei 78 de copii, împărțiți în două clase. La clasa I (ce corespunde anilor școlari I și II), funcționează doamna învățătoare Albotă Aurora, ruteancă, având de luptat cu greutățile lingvistice, fiind greu înțeleasă de elevii săi. Domnul învățător Vasile Irimescu conduce cu mult tact pedagogic clasa a II-a (ce corespunde anilor școlari 3,4,5 și 6).

Școlile din Bilca erau implicate mereu și în activități filantropice. Astfel, aflăm că începând cu anul școlar 1933/ 1934 învățătoarea Ștefania Andronic, susține fetelor din clasele terminale un curs de bucătărie. Bucatele obținute sunt servite, zilnic, la 30 de elevi sărmani în pauza mare în bucătăria școlii.

Colaj.jpg

Grădinița cu Program Normal nr.3, Bilca, jud. Suceava

Astăzi, la această unitate școlară funcționează o grupă combinată cu un efectiv de 16 copii înscriși, având  vârste cuprinse între 3 și 6 ani.

În actul didactic, educatoarea împletește strategiile moderne cu cele tradiționale. Sunt folosite metode care să îî atragă și să îi țină captivi pe preșcolari, dar în același timp să le stârnească imaginația și curiozitatea. Materialele folosite în timpul activităților sunt atent alese și pregătite astfel încât învățarea să fie optimă. Sunt promovate valori precum: credința, iubirea, bucuria, prietenia, empatia, patriotismul.   

 

"Copiii experimentează diverse teme pornind de la: “o lume de mult pierdută-lumea dinozaurilor” și până la “ce este tehnologia?-cât timp petrec pe telefon?”. De remarcat este faptul că fiecare zi cu însemnătate culturală nu trece fără să i se aducă cinste. Copiii au sărbătorit de fiecare data ziua marelui poet Mihai Eminescu, ziua României, ziua Bucovinei, ziua Pământului, etc. De asemenea au fost organizate o multitudine de serbări cu prilejul Crăciunului, a zilei de 8 martie, a finalului de an școlar, ș.a.  

Copiii participă la diferite concursuri și activități extracurriculare  cum ar fi: Concursul “Amintiri din copilărie” , Festival-concurs “Voinicelul”, proiect de voluntariat “Dragoste desculță”, etc.

Atât părinții cât și comunitatea sunt implicați, stimulați și ajutați să conștientizeze rolul educației, chiar încurajați să se ofere voluntar în realizarea diversă a activităților din grădiniță. Ambele părți, atât familia, cât și unitatea de învățământ au un interes comun: dezvoltarea fizică, cognitivă și socio-emoțională a copiilor ".Director prof. Costica Negru

Prin organizarea evenimentului “Cum te poate ajuta un astrolog”, Fundația CCU va dona "Grădiniței cu Program Normal nr.3" un echipament multifuncțional pentru susținerea activității educaționale.

Haide să ducem povestea lor mai departe și să aducem un zâmbet copiilor de azi, ce reprezintă viitorul de mâine!

Cum ne poți contacta?

Personal

Strada Progresului 134-138, Sector 5, București

Online

Prin formularul de contact!

Prin telefon sau E-mail!

Telefon: 0748.116.116

bottom of page