top of page

Școala Primară & GPN Moglănești, jud Harghita

Copiii din mediul rural au nevoie de resurse moderne pentru educație.
341552479_252190360633903_7599131155949652284_n.jpg

Școala Primară & GPN Moglănești, jud Harghita

Școala Primară Moglănești, Structură a Școlii Gimnaziale „Miron Cristea” Toplița De ce școala noastră? Pentru că avem nevoie de ajutor în a-i ajuta pe elevii noștri să beneficieze de condiții de studiu care să le crească motivația pentru frecventarea cursurilor, condiții care să-i facă să înțeleagă că deși sunt romi, sunt o mare și relevantă parte din întreg.

 

Școala oferă educație pentru toți copiii din comunitate, astfel încât să fie capabili să răspundă exigențelor unei societăți mereu în schimbare, să-si desăvârșească activ şi responsabil propriul destin, precum şi propria personalitate. Învăţământului topliţean datează din sec. XVIII, dezvoltându-se apoi în secolele următoare. Această dezvoltare a fost influențată de contextul istoric specific zonei Transilvaniei și cel socio- economic.

 

Amplasată în marginea unui orășel liniștit, așezat între dealurile din nordul județului Harghita, se află o școală mică, cu începuturi modeste. Unitatea structură Moglănești se află la 3 km distanţă faţă de unitatea cu personalitate juridică căreia îi este arondată, într-un cartier de case, în apropierea Mănăstirii Doamnei. Înființată inițial pentru a deservi populației școlare române din cartier, școala primară din Moglănești a devenit apoi școala primară a comunității române „sărace”, comunitate care nu își permitea trimiterea copiilor la studiu în centrul orașului Toplița.

 

În cele din urmă, tinerii români din cartierul Moglănești au migrat înspre centru, sau și-au mutat copiii la școlile din centru, iar populației îmbătrânite rămase pe loc i s-au alăturat treptat familii de romi, veniți din alte părți ale județului...

colaj.jpg

Școala Primară & GPN Moglănești, jud Harghita

Populaţia şcolară din cadrul Școlii Primare Moglănești este astfel, în momentul de față în procent de 100% de etnie romă. Construită cu dragoste și grijă, școala a devenit rapid inima comunității rome din cartierul Moglănești, municipiul Toplița. Școala Primară din Moglănești a fost mereu un loc în care copii din toate categoriile sociale puteau veni să învețe și să se dezvolte.

 

Condusă de un grup de educatori dedicați care credeau că fiecare copil are potențialul de a atinge măreția, indiferent de mediul sau de circumstanțele în care se afla, timp de ani de zile, școala a crescut ca mărime și reputație și a rămas, de-a lungul anilor, un far de speranță și oportunitate în comunitate. Pe măsură ce anii au trecut, școala s-a confruntat cu o serie de provocări.

 

Reducerile de fonduri amenințau să o închidă, iar unii părinți se întrebau dacă copiii lor primeau educația pe care o meritau. Dar învățătorii nu au renunțat niciodată. Au luptat neobosit pentru a asigura resursele de care școala avea nevoie și pentru a se asigura că fiecare copil primea atenția și sprijinul de care avea nevoie pentru a reuși. Discriminarea etniei rome este o realitate, chiar dacă foarte greu recunoscută. În acest sens, educaţia pentru cunoaşterea, înţelegerea, acceptarea şi valorizarea minorităţilor trebuie generalizată în şcoală, deoarece copiii vor fi cetăţeni cu drepturi depline ai Europei. În vederea asigurării condițiilor pentru o bună pregătire teoretică și practică, pentru formarea unei conduite civice în concordanță cu valorile morale europene, școala nostră urmărește modernizarea amenajării și dotării cu materiale și tehnologie modernă, precum și crearea unui ambient școlar deosebit, stimulativ, motivant, care să contribuie totodată și la creșterea stării de bine a elevilor.

 

Educația este percepută astăzi ca o funcție vitală a societății contemporane, fiind un factor cheie în dezvoltarea societății. Școala asigură viitoarea forţa de muncă calificată pentru toate sectoarele de activitate, favorizează progresul, stimulează curiozitatea intelectuală, capacitatea de adaptare, creativitatea şi inovația individului; educația este instrumentul cel mai puternic de care dispunem pentru a modela viitorul. Școală Primară Moglănești școlarizează în momentul de față 85 de elevi de etnie romă. Aceștia sunt împărțiți: într-o grupă mixtă de grădiniță, două clase simultane și o clasă independentă. Urban Maria Alexandra - Director Școala Primară & GPN Moglănești, jud Harghita.

Cu ajutorul Asociației Book Land România școala va intra în programul național de renovare al școlilor din mediul rural

Fundația CCU își dorește să contribuie la buna funcționare a Şcolii Primare & GPN Moglănești, jud Harghita prin achiziționarea unei imprimante multifuncționale, astfel încât activitatea de învățare să se desfășoare conform standardelor moderne.

Prin înscrierea la webinarul ReConectează-te cu TINE, poți fi parte din visul elevilor de a studia la standarde moderne, într-o școală nouă și frumoasă așa cum nu a mai fost demult. O parte din suma obținută prin înscrierea a la eveniment va fi folosită pentru achiziționarea imprimantei.

Haide să ducem povestea lor mai departe și să aducem un zâmbet copiilor de azi, ce reprezintă viitorul de mâine!

2005_edited.jpg

Cum ne poți contacta?

Personal

Strada Progresului 134-138, Sector 5, București

Online

Prin formularul de contact!

Prin telefon sau E-mail!

Telefon: 0748.116.116

bottom of page