top of page

  Jurnalul Adolescentului 

"Secretele pe care le ascunde corpul meu"

În România, tinerii se confruntă cu o serie de provocări și riscuri în ceea ce privește viața sexuală și relațiile intime.

 

Statisticile naționale arată că un număr semnificativ de adolescenți intră în contact cu sexualitatea fără a fi suficient de pregătiți sau informați. Această realitate se traduce într-un risc crescut de sarcini nedorite, boli cu transmitere sexuală și tulburări psihice.

Un alt aspect îngrijorător îl reprezintă abuzul sexual în rândul copiilor și tinerilor. Mulți dintre aceștia nu conștientizează că sunt abuzați sexual. Abuzul sexual poate fi un subiect tabu, iar victimele pot simți frică, rușine sau vinovăție, ceea ce îi determină să tacă despre experiențele lor dureroase.

 

De multe ori, abuzatorii își manipulează și intimidează victimele pentru a le face să se simtă vinovate sau pentru a le descuraja să dezvăluie abuzul. De aceea, este esențial ca adulții din jurul copiilor și tinerilor să fie conștienți de semnele și simptomele abuzului sexual și să ofere un mediu sigur și deschis în care aceștia să poată vorbi despre experiențele lor fără teamă de judecată sau reprizalii.

 

Este crucial să fim vigilenți și să încurajăm comunicarea deschisă pentru a identifica și opri abuzul sexual în timp util și pentru a oferi sprijinul și resursele necesare victimelor să își reconstruiască viața.

cheerful-boyfriend-covering-girlfriend-eyes-while-lying-bed-home.jpg

De ce ar trebui ca tinerii să fie preocupați de acest subiect?

Educația sexuală în școli nu este doar un exercițiu de informare, ci o necesitate vitală. Această educație oferă tinerilor cunoștințele și abilitățile necesare pentru a lua decizii informate și responsabile în privința vieții lor sexuale. De asemenea, le permite să înțeleagă consecințele unei vieți sexuale timpurii și să gestioneze aspecte emoționale legate de etapa adolescenței.

Educația sexuală promovează sănătatea, siguranța și relațiile sănătoase, ajutându-i pe tineri să-și dezvolte încrederea în sine și respectul față de alții.

Fundația CCU vine cu un nou proiect din sfera educației (sexuale): "Jurnalul Adolescentului - Secretele pe care le ascunde corpul meu", un proiect ambițios, prin care ne propunem să conștientizăm tinerii despre pericolele la care se pot expune, atât fizic, cât și psihic dacă nu dețin suficiente informații despre riscurile pe care le implică noțiunea de sexualitate.

Scopul acestei inițiative este să aducem informații esențiale și să răspundem întrebărilor legate de schimbările din corpul lor, exprimarea emoțiilor și pregătirea pentru viața sexuală.

Categorii de Vârstă:

  • Categoria 10-14 ani

Pentru adolescenții cu vârsta cuprinsă între 10 și 14 ani, proiectul nostru oferă prezentări specializate menite să exploreze schimbările și influențele hormonale din corpul lor. Vom aborda subiecte precum transformările fizice și emoționale, gândurile și sentimentele legate de aceste schimbări, și modalități sănătoase de a le gestiona.

  • Categoria 14-18 ani

Pentru adolescenții cu vârsta între 14 și 18 ani, ne concentrăm pe pregătirea pentru viața sexuală și pe dezvoltarea unei perspective responsabile asupra acestui subiect. Vom discuta despre prevenție, stabilirea limitelor personale, și exprimarea sănătoasă a emoțiilor și gândurilor în contextul relațiilor intime.

Alături de noi în acest proiect vor fi doi psihologi, cu pregătire specializată și experiență în lucrul cu și adolescenții și pre-adolescenții.

"PsihoNoi2 este cabinetul de psihologie înființat de Dana Cocîrță si Raluca Ghiță, două surori care după o experiență de peste 15 ani în domeniul corporațiilor am decis să ne urmăm pasiunea pentru psihologie. Suntem membre ale Colegiului Psihologilor din Romania, Psihologi Clinicieni și Psihoterapeuți Integrativi.

 

În cadrul ședințelor de psihoterapie din cabinet am identificat o serie de nevoi  ale adolescenților și pre-adolescenților cu privire la modificările care apar în timpul schimbărilor hormonale și modul în care le pot gestiona din punct de vedere fizic, emoțional și comportamental. Cei mai mulți au mărturisit că nu se simt confortabil să discute cu părinții despre transformările prin care trec, prin urmare își procură aceste informații din mediul online și de la prieteni. Suntem cu toții de acord că atât internetul cât și prietenii nu sunt cea mai indicată sursă de informare.

De aceea am pornit o “campanie” de conștientizare în școli despre cat de important este să ne educăm corect copiii. Am susținut evenimente de psihoeducație în urma cărora atât copiii, cadrele didactice cât și părinții au transmis că experiența a fost una extrem de utilă. Ne dorim să contribuim la psihoeducația viitorilor adulți, ajutându-I să dețina informații corecte și utile, pentru a lua decizii asumate din punct de vedere fizic și emoțional"

Participarea Școlilor

Invităm directorii școlilor, profesorii și elevii să se implice în acest proiect de mare impact in societate important.

 

Așadar, fie că doriți să includeți proiectul nostru în cadrul programului "Săptămâna Altfel", sau pur și simplu ca activitate în cadrul orelor de dirigenție, așteptăm să vă înscrieți școala prin formularul de mai jos.

Întâlnirile cu elevii din București se vor ține atât la sediul Fundației CCU (Strada Progresului, nr 134-148, sector 5, București), cât și în cadrul școlii dumneavoastră.

Pentru școlile din afara Bucureștiului, proiectul se va ține LIVE ONLINE pe platforma Zoom, de aceea, atunci când vă înscrieți școala în proiect este necesar să vă asigurați că dispuneți de resurse tehnice (laptop, telefoane mobile, tablă inteligentă, o sală de capacitate corespunzătoare, în funcție de numărul de elevi înscriși, dacă acesta depășește capacitatea unei săli de clasă).

Înscriere

Pentru a vă înscrie școala și elevii în proiectul "Jurnalul Adolescentului - Secretele pe care le ascunde corpul meu" vă rugăm să completați formularul de înscriere de mai jos.

Doresc să înscriu o școală

Mulțumim pentru înscriere!

© 2021 Comunitatea CCU, susținută de Fundația CCU ©

⭐⭐⭐⭐⭐ Felicitari si multumim pentru initiativa de a veni in sprijinul parintilor si al cadrelor didactice cu acest proiect inedit de abordare fireasca a educatiei sexuale a adolescenților cu ajutorul specialistilor. Atmosfera a fost destinsa, elevii au fost interesati de tema prezentata, iar doamnele psiholog au fost la inaltimea asteptarilor. Va mai invitam si cu alte proiecte pentru elevii din liceul nostru.❤️ Lazăr Magdalena - Liceul Tehnologic Sf. Pantelimon (Bucuresti, sector 2)

Recenzii proiect:

⭐⭐⭐⭐⭐ În cadrul proiectului Jurnalul Adolescentului "Secretele pe care le ascunde corpul meu" desfășurat la Școala Gimnazială Popești, Com. Golești elevii învățământului gimnazial au dobândit și dezvoltat aptitudini, competențe și inițiative de sănătate prin intermediul bazei teoretice prezentate. Elevii au urmărit cu interes informațiile prezentate. Cursul a fost interesant, captivant prezentând noțiuni pe care ar trebui să le cunoască toți elevii din România. Vă mulțumesc că am făcut parte din acest proiect ambițios prin care elevii au conștientizat pericolele la care se pot expune, atât fizic, cât și psihic dacă nu dețin suficiente informații despre riscurile pe care le implică noțiunea de sexualitate și vă aștept cu drag și la celelalte școli la care sunt consilier școlar - Camelia Nicoleta, Școala Gimnazială Popești, jud. Vâlcea

⭐⭐⭐⭐⭐ La inițiativă Cabinetului de Asistenta Psihopedagogica din cadrul Liceului Tehnologic Forestier- Rm. Vălcea, Comunitatea CCU a susținut un webinar cu fetele înscrise în aceasta unitate școlară având că tema " secrete pe care le ascund corpul lor". Informariile prezentate într-un mod interactiv și dinamic le-au captat atenția fetelor și acestea au fost dornice să afle cât mai multe răspunsuri la întrebările pe care și le pun zi de zi despre corpul lor. Doamnele psiholog au interacționat într-o maniera blândă cu acestea, oferindu-le explicații de specialitate . Vă mulțumim pentru aceasta abordare și deschidere către educația de calitate! - Consilier Școlar Mosor Ana -Maria, Liceului Tehnologic Forestier, Râmnicu Vâlcea

⭐⭐⭐⭐⭐ Activitatea desfășurată în colaborare cu dumneavoastră a avut un impact pozitiv asupra elevilor din clasa la care sunt diriginte. Copii mi-au spus că mai doresc astfel de Activități specifice educative. Am prezentat Proiectul și la alții colegi din Colegiul Național Ioan Slavici, care s-au arătat interesați de Activitățile specifice vârstei elevilor - profesor Colegiul Național Ioan Slavici, Satu Mare

⭐⭐⭐⭐⭐ Consider că Educația sexuală este, în primul rând, educație pentru sănătate. Îi învață pe copii că a întreține relații sexuale implică riscuri și responsabilități, dincolo de aspectele dificil de discutat cu părinții. Asistând la o dezbatere interactivă, cu persoane calificate, la acest curs de Educația sexuală în școli, elevii noștri au avut acces la cunoștințe oarecum cenzurate și au deprins abilități necesare pentru a lua decizii informate și responsabile în privința vieții lor sexuale. De asemenea, dialogul antrenat cu formatorii cursului le-au permis să înțeleagă consecințele unei vieți sexuale timpurii și să gestioneze aspecte emoționale legate de etapa adolescenței, atât de vulnerabile. Mulțumim pentru disponibilitate si deschiderea, promptitudinea cu care ati răspuns întrebărilor elevilor participanti la curs. Numai bine! - prof. Angela Popescu, Școala Gimnazială, Rădăuți

⭐⭐⭐⭐⭐ În cadrul seminarului Jurnalul adolescentului, susținut în fata elevilor de clasa a VIII a, echipa CCU, a prezentat într-o maniera calda, clara și echilibrata, informații esențiale, actuale și mai ales necesare, pentru a-i conștientiză pe elevi de importanta cunoașterii propriei sexualități, precum și a consecințelor la care se expun daca nu sunt corect informați despre acest subiect. Copiii au urmărit cu foarte mult interes, au pus întrebari și și-au exprimat dorința de a mai participa la astfel de activități educaționale. Multmumiri enorme echipei CCU, pentru profesionalsmul și promptitudinea cu care au răspuns invitației noastre. Dănuț Bărcăcianu, diriginte , Școala Gimnazială Grigorie Ghica Voievod, București

⭐⭐⭐⭐⭐ "Jurnalul adolescentului" este o inițiativă remarcabilă ce se concentrează pe explorarea și înțelegerea problemelor cu care se confruntă adolescenții, oferind un spațiu sigur și informativ pentru discuții despre emoții, gestionarea acestora și alte aspecte esențiale ale acestei perioade. Proiectul reușește să aducă în prim-plan diverse curiozități și provocări cu care se confruntă tinerii, oferindu-le sprijin și informații valoroase pentru a naviga cu succes prin această etapă a vieții. Echipa din spatele proiectului "Jurnalul adolescentului" merită laude pentru abordarea lor empatică și informativă. Eforturile echipei de a aborda subiecte sensibile și de a oferi soluții practice pentru gestionarea emoțiilor și a problemelor specifice vârstei sunt de neprețuit în sprijinirea dezvoltării sănătoase a adolescenților. Vă mai aşteptăm cu alte activități educaționale! Mulțumim, profesor Nicoleta Drăgan - Colegiul Tehnic de Aeronautica Henri Coanda, București.

Personal

Strada Progresului 134-138, Sector 5, București

Online

Prin formularul de contact!

Prin telefon sau E-mail!

Telefon: 0748.116.116

bottom of page