top of page

  Jurnalul Adolescentului 

"Secretele pe care le ascunde corpul meu"

În România, tinerii se confruntă cu o serie de provocări și riscuri în ceea ce privește viața sexuală și relațiile intime.

 

Statisticile naționale arată că un număr semnificativ de adolescenți intră în contact cu sexualitatea fără a fi suficient de pregătiți sau informați. Această realitate se traduce într-un risc crescut de sarcini nedorite, boli cu transmitere sexuală și tulburări psihice.

Un alt aspect îngrijorător îl reprezintă abuzul sexual în rândul copiilor și tinerilor. Mulți dintre aceștia nu conștientizează că sunt abuzați sexual. Abuzul sexual poate fi un subiect tabu, iar victimele pot simți frică, rușine sau vinovăție, ceea ce îi determină să tacă despre experiențele lor dureroase.

 

De multe ori, abuzatorii își manipulează și intimidează victimele pentru a le face să se simtă vinovate sau pentru a le descuraja să dezvăluie abuzul. De aceea, este esențial ca adulții din jurul copiilor și tinerilor să fie conștienți de semnele și simptomele abuzului sexual și să ofere un mediu sigur și deschis în care aceștia să poată vorbi despre experiențele lor fără teamă de judecată sau reprizalii.

 

Este crucial să fim vigilenți și să încurajăm comunicarea deschisă pentru a identifica și opri abuzul sexual în timp util și pentru a oferi sprijinul și resursele necesare victimelor să își reconstruiască viața.

cheerful-boyfriend-covering-girlfriend-eyes-while-lying-bed-home.jpg

De ce ar trebui ca tinerii să fie preocupați de acest subiect?

Educația sexuală în școli nu este doar un exercițiu de informare, ci o necesitate vitală. Această educație oferă tinerilor cunoștințele și abilitățile necesare pentru a lua decizii informate și responsabile în privința vieții lor sexuale. De asemenea, le permite să înțeleagă consecințele unei vieți sexuale timpurii și să gestioneze aspecte emoționale legate de etapa adolescenței.

Educația sexuală promovează sănătatea, siguranța și relațiile sănătoase, ajutându-i pe tineri să-și dezvolte încrederea în sine și respectul față de alții.

Fundația CCU vine cu un nou proiect din sfera educației (sexuale): "Jurnalul Adolescentului - Secretele pe care le ascunde corpul meu", un proiect ambițios, prin care ne propunem să conștientizăm tinerii despre pericolele la care se pot expune, atât fizic, cât și psihic dacă nu dețin suficiente informații despre riscurile pe care le implică noțiunea de sexualitate.

Scopul acestei inițiative este să aducem informații esențiale și să răspundem întrebărilor legate de schimbările din corpul lor, exprimarea emoțiilor și pregătirea pentru viața sexuală.

Categorii de Vârstă:

  • Categoria 10-14 ani

Pentru adolescenții cu vârsta cuprinsă între 10 și 14 ani, proiectul nostru oferă prezentări specializate menite să exploreze schimbările și influențele hormonale din corpul lor. Vom aborda subiecte precum transformările fizice și emoționale, gândurile și sentimentele legate de aceste schimbări, și modalități sănătoase de a le gestiona.

  • Categoria 14-18 ani

Pentru adolescenții cu vârsta între 14 și 18 ani, ne concentrăm pe pregătirea pentru viața sexuală și pe dezvoltarea unei perspective responsabile asupra acestui subiect. Vom discuta despre prevenție, stabilirea limitelor personale, și exprimarea sănătoasă a emoțiilor și gândurilor în contextul relațiilor intime.

Alături de noi în acest proiect vor fi doi psihologi, cu pregătire specializată și experiență în lucrul cu și adolescenții și pre-adolescenții.

"PsihoNoi2 este cabinetul de psihologie înființat de Dana Cocîrță si Raluca Ghiță, două surori care după o experiență de peste 15 ani în domeniul corporațiilor am decis să ne urmăm pasiunea pentru psihologie. Suntem membre ale Colegiului Psihologilor din Romania, Psihologi Clinicieni și Psihoterapeuți Integrativi.

 

În cadrul ședințelor de psihoterapie din cabinet am identificat o serie de nevoi  ale adolescenților și pre-adolescenților cu privire la modificările care apar în timpul schimbărilor hormonale și modul în care le pot gestiona din punct de vedere fizic, emoțional și comportamental. Cei mai mulți au mărturisit că nu se simt confortabil să discute cu părinții despre transformările prin care trec, prin urmare își procură aceste informații din mediul online și de la prieteni. Suntem cu toții de acord că atât internetul cât și prietenii nu sunt cea mai indicată sursă de informare.

De aceea am pornit o “campanie” de conștientizare în școli despre cat de important este să ne educăm corect copiii. Am susținut evenimente de psihoeducație în urma cărora atât copiii, cadrele didactice cât și părinții au transmis că experiența a fost una extrem de utilă. Ne dorim să contribuim la psihoeducația viitorilor adulți, ajutându-I să dețina informații corecte și utile, pentru a lua decizii asumate din punct de vedere fizic și emoțional"

Participarea Școlilor

Invităm directorii școlilor, profesorii și elevii să se implice în acest proiect de mare impact in societate important.

 

Așadar, fie că doriți să includeți proiectul nostru în cadrul programului "Săptămâna Altfel", sau pur și simplu ca activitate în cadrul orelor de dirigenție, așteptăm să vă înscrieți școala prin formularul de mai jos.

Întâlnirile cu elevii din București se vor ține atât la sediul Fundației CCU (Strada Progresului, nr 134-148, sector 5, București), cât și în cadrul școlii dumneavoastră.

Pentru școlile din afara Bucureștiului, proiectul se va ține LIVE ONLINE pe platforma Zoom, de aceea, atunci când vă înscrieți școala în proiect este necesar să vă asigurați că dispuneți de resurse tehnice (laptop, telefoane mobile, tablă inteligentă, o sală de capacitate corespunzătoare, în funcție de numărul de elevi înscriși, dacă acesta depășește capacitatea unei săli de clasă).

Înscriere

Pentru a vă înscrie școala și elevii în proiectul "Jurnalul Adolescentului - Secretele pe care le ascunde corpul meu" vă rugăm să completați formularul de înscriere de mai jos.

Doresc să înscriu o școală

Mulțumim pentru înscriere!

© 2021 Comunitatea CCU, susținută de Fundația CCU ©

Personal

Strada Progresului 134-138, Sector 5, București

Online

Prin formularul de contact!

Prin telefon sau E-mail!

Telefon: 0748.116.116

bottom of page