top of page

Școala Gimnazială Luncșoara, județul Bihor

Copiii din mediul rural au nevoie de resurse moderne pentru educație.
340943335_150420254648885_6161727571838251646_n-min.jpg

Școala Gimnazială Luncșoara, județul Bihor

Satul Luncşoara este situat în partea de nord vest a ţării în judeţul Bihor, la poalele munţilor Plopiş. Din punct de vedere administrativ, satul aparţine comunei Auşeu. Este situat la 50 de kilometri de oraşul Oradea şi 10 kilometri de oraşul Aleşd, în apropierea şoselei internaţionale E60. Cadrul natural al satului este unul deosebit, munţii Plopiş cunoscuţi şi sub denumirea de munţii de Aramă datorită culorilor superbe pe care le etalează în fiecare toamnă, oferă peisaje superbe, demne de apreciere.

 

Satul are o suprafaţă de 5600 de hectare,iar în partea de nord-est este mărginit de păduri de stejar, gorun şi brad. Localitatea noastră este printre primele atestate documentar de pe valea Crişului Repede, alături de Birtin, Tinăud şi Peştiş la anul 1214. Întalnim aici, o veche vatră de romanitate şi creştinism, martoră fiind biserica din lemn construită în 1714. Pană în anul 1978 şcoala a funcşionat în două clădiri vechi cu două săli fiecare, clădite pe locul noii Biserici Ortodoxe.

 

La iniţiva şi cu aportul sătenilor, se finalizează în anul 1978 noua şcoală în care se desfăşoară activităţile educative şi astăzi. Populaţia satului este de 1423 de locuitori. Majoritatea sunt romani, care trăiesc alături de rromi (196 persoane) şi slovaci (26 persoane). Datorită suprafeţei mari de teren aflată în posesia satului, principala activitate este agricultura şi creşterea animalelor.

 

Zona este propice culturii pomilor fructiferi, prunul fiind specia cea mai răspandită. Este recunoscută cantitatea şi calitatea Pălincii de Luncşoara. O altă parte a populaţiei, lucrează în cadrul firmelor deschise în sat. Cea mai mare este Arfungo SRL care se ocupă cu prelucrarea şi exportul ciupercilor şi a fructelor de pădure. În sat se găsesc patru magazine alimentare care deservesc locuitorii. Luncşoara poate reprezenta şi o destinaţe turistică pentru cei care doresc să-şi petreacă timpul liber în mijlocul naturii. Cadrul natural deosebit permite efectuarea de trasee turistice în care se includ atat peisajele deosebite cat şi elementele antropice cum ar fi morile de apă din secolul al XVIII şi Biserica de lemn monument istoric, construită în anul 1714.

Fundația Competenți, Corecți și Utili s-a alăturat proiectului de susținere a Școlii Gimnaziala Luncșoara, județul Bihor, oferind sprijin pe partea de digitalizare, astfel încât, atunci când lucrările vor fi gata, copii să se bucure pe deplin și de o imprimantă multifuncțională.

Untitled-1.jpg

Școala Gimnazială Luncșoara, județul Bihor

Şcoala reprezintă astăzi factorul care, alături de biserică, adună la un loc membrii comunităţii. Clădirea actuală este cea construită în 1978, a fost renovată în interior, beneficiind de toate dotările necesare pentru desfăşurarea unui act educativ de succes. În şcoală învaţă 128 de elevi de la grădiniţă pană la clasa a-VIII-a Profesorii care îţi desfăşoară activitatea ăn şcoală sunt calificaţi, reprezentand exemple pentru actualele generaţii de elevi. Menţionăm în acest sens nenumăratele proiecte şi programe care se desfăşoară în cadrul şcolii. Există preocupări deosebite în domeniul păstrării valorilor şi tradiţiilor satului romanesc. Datorită numeroaselor activităţi ecologice ale elevilor, şcoala a fost desemnată caştigătoare la numeroase concursuri ecologice, fiind premiată cu tabere şi excursii gratuite. Cu ajutorul partenerilor noştri romani şi străini şi al fiilor satului, astăzi oameni importanţi în diferite oraşe ale ţării şi datorită dăruirii cu care Domnul profesor Botici Matei Adrian, directorul şcolii a coordonat totul, şcoala este astăzi una dintre cele mai frumoase şi dotate din zonă.

Cu ajutorul Asociației Book Land România școala este în curs de renovare, iar până în acest moment s-au realizat numeroase îmbunătățiri de la schimbarea acoperișului, până la repararea pereților, termoizolare, schimbarea dușumelei, tencuială atât pe interior cât și pe exterior...etc.

Fundația CCU își dorește să contribuie la buna funcționare a Şcolii Gimnaziale Luncșoara, județul Bihor prin achiziționarea unei imprimante multifuncționale, astfel încât activitatea de învățare să se desfășoare conform standardelor moderne.

Prin înscrierea la webinarul Orientarea tinerilor în Cariera militară, poți fi parte din visul elevilor de a studia la standarde moderne, într-o școală nouă și frumoasă așa cum nu a mai fost demult.

Haide să ducem povestea lor mai departe și să aducem un zâmbet copiilor de azi, ce reprezintă viitorul de mâine!

2005_edited.jpg

Cum ne poți contacta?

Personal

Strada Progresului 134-138, Sector 5, București

Online

Prin formularul de contact!

Prin telefon sau E-mail!

Telefon: 0748.116.116

bottom of page