top of page

Interviu cu Aida Ivan - Owner Clinica Aida Ivan (Living Psychology)


1. Povestește-ne despre inspirația din spatele înființării clinicii tale și motivul concentrării pe sănătatea mintală și terapie.

Am început acum aproape 25 de ani, lucrând cu copii și familiile lor în școli. Simțeam o bucurie imensă să văd că pot ajuta, că pot ajunge la sufletul copiilor, să observ cum rezultatele școlare cresc sau cum se îmbunătățesc relațiile în familiile lor. Mii de copii au trecut prin cabinetele unde am lucrat și le sunt recunoscătoare tuturor pentru toate lecțiile pe care le-am învățat și pentru curajul de a evolua ulterior. Ulterior, am deschis un cabinet mic unde am lucrat doar eu.


Am muncit foarte mult, 12-13 ore pe zi. Cu timpul, numărul celor care aveau nevoie de ajutor a crescut, simțind nevoia să aduc mai mulți colaboratori pentru a răspunde cerințelor. Am mutat cabinetul într-un spațiu mai mare, unde am început să formăm o echipă, echipă care, în cea mai mare parte, este și astăzi.


Ulterior, am căutat și mai multe metode terapeutice și astfel am descoperit neurofeedback-ul, terapia prin fotobiomodulare sau realitatea virtuală. M-a motivat mereu dorința de a găsi cele mai rapide și eficiente metode de ajutorare. Am crezut întotdeauna și cred în continuare (poate mai mult ca oricând acum) că un psihic sănătos înseamnă un corp sănătos, o viață sănătoasă. Nu am avut un plan riguros, totul s-a întâmplat oarecum natural. Nici acum nu am un plan bine definit, deși ar trebui, însă cumva mă las în voia intuiției și reușim astfel să facem niște lucruri extraordinare, de care suntem cu toții foarte mândri.


2. Cum a evoluat abordarea ta terapeutică de-a lungul anilor de practică?

Asta este o întrebare foarte bună. Am început cu o formare în psihoterapie cognitiv-comportamentală, însă nu mi-a fost suficientă. Deși este foarte bună pentru anumite situații, din păcate nu acoperă toate problemele, iar modificările (tocmai pentru că se raportează doar la cogniție) nu sunt profunde și de durată. De fapt, nicio metodă terapeutică nu este universal valabilă. Acesta este și motivul pentru care terapeuții tineri fac multe formări.


Toți colegii mei au minim două formări, plus o serie de cursuri atât în țară cât și în străinătate. Din dorința de a obține rezultate pe termen lung și chiar de a schimba complet vieți și perspective, am înțeles că un singur tip de abordare nu este suficient. De asemenea, am înțeles că a lucra doar cu terapia verbală nu este suficientă. Astfel, am ajuns la neurofeedback. Aveam multe cazuri de traume și doar vorbind nu ajungeam prea departe, indiferent de tehnicile aplicate.


Am început să învăț despre creier și mecanismele lui, și multe lucruri mi s-au clarificat. Am înțeles viața psihică dintr-o cu totul altă perspectivă și am înțeles, de asemenea, și de ce terapia clasică nu funcționa în foarte multe cazuri.

 

3. Poți explica mecanismul Neurofeedback-ului și beneficiile pentru clienți?

Neurofeedback-ul este un antrenament al creierului, al activității sale electrice. Până de curând, neurologia a fost dominată de paradigma chimică. Din clipa în care am putut să privim în interiorul creierului și să-i observăm activitatea, am înțeles că există o altă activitate ce influențează atât comportamentul nostru cât și modul în care gândim, simțim, decidem.


Aceasta este activitatea electrică. Și prin neurofeedback, creierului i se prezintă o oglindă în care își poate "vedea" propria activitate, putând apoi, cu ajutorul nostru și al feedback-ului, să o regleze până la atingerea unei stări de echilibru optime. Noi lucrăm cu 3 sisteme de neurofeedback, iar fiecare dintre ele este benefic pentru anumite situații sau categorii de simptome. Beneficiile pentru oameni, în general, sunt multiple. Deși nu este un panaceu, studiile și experiența arată că se pot obține rezultate foarte bune - de la situații dificile și simptomatologii severe până la creșterea performanței cognitive, îmbunătățirea unor procese (memoria, limbajul, gândirea, luarea de decizii, creativitatea etc.) și coerența creier-inimă.

 

4. Care sunt provocările în introducerea tratamentelor inovatoare precum neurofeedback și terapia VR?

La început a fost puțin mai greu pentru că a trebuit să facem multă educație. Noi am fost printre primii pe piață cu unul dintre sisteme și chiar primii cu celelalte două. Astfel, a fost nevoie de multă educație a publicului și de oferirea unor informații cât mai corecte, deoarece mass-media, din păcate, este plină de informații eronate. De asemenea, sunt și multe persoane care confundă bio-rezonanța cu neurofeedback-ul sau îl consideră o metodă insuficient studiată. Cred că suntem într-o perioadă în care nu mai putem nega importanța tehnologiei și avantajele pe care ea ni le oferă. Și cred că este și păcat să nu le folosim.

 

5. Oferi terapie specializată pentru copii și adolescenți. Ce strategii unice folosești când lucrezi cu această grupă de vârstă?

Când vine vorba despre copii și adolescenți, încep mereu cu familia. Copiii sunt rezultatul mediului în care cresc, mai ales când sunt mici. Abordarea mea este una ușor atipică, deoarece mă interesează foarte multe aspecte din viața copilului - cum s-a născut, câți frați are, ce mănâncă, ce prieteni are, cu cine stă cel mai mult, ce îi place să facă, cât de mult timp petrece în natură, cât timp și cum se relaxează, cât timp petrece cu părinții, ce nivel de stres are, ce traume fizice/psihologice are, cât timp petrece cu ochii în telefon/calculator/tabletă etc.


La fel și pentru părinți. Altfel, nu pot să am o privire de ansamblu corectă asupra vieții copilului. În general, pornesc de la această analiză și apoi "povestim". Crearea relației terapeutice este principala strategie. Și nu doar la copii sau la adolescenți, însă la ei este foarte important. Lucrez mult și la îmbunătățirea relației cu familia sau cu unul dintre părinți, acolo unde este cazul. De multe ori combin psihoterapia cu neurofeedback-ul sau cu alte tehnici de stimulare a creierului sau cu tehnici de relaxare sau de respirație. Uneori îi învăț să mediteze sau doar să petreacă puțin timp în liniște pentru a le oferi creierului o bine-meritată pauză.

 

6. Cum integrezi mindfulness-ul în leadership în practicile tale terapeutice?

Pentru mine, mindfulness-ul este o practică terapeutică. O folosesc în combinație cu alte tehnici sau de sine stătătoare. Într-o lume atât de excitantă și de supra-stimulatoare, oricine are nevoie de puțină pauză, de o practică zilnică a stării de prezență, a calmului interior.


Marea problemă a zilelor noastre este anxietatea, sub toate formele ei. Și sunt foarte multe. Iar asta duce la apariția multor alte probleme, nu doar de natură psihică, ci și fizică. Aici este foarte mult de discutat. Însă ce pot să spun este că nivelul de anxietate pe care îl observ atât la clienții mei, dar nu numai, la aproape orice om ce trăiește în această perioadă, este unul îngrijorător de mare. De aceea, includ tehnica mindfulness în practica mea. Frica este un mare dușman al nostru, este ca un bolovan ce ne stă prins de picioare și care nu ne lasă să fim cine putem fi.


7. Terapia de cuplu este printre serviciile oferite. Ce provocări comune întâmpină cuplurile astăzi și cum le ajuți să le depășească?

Cuplurile trec și ele printr-o perioadă mai dificilă. În general, la o primă vedere, sunt două probleme - banii și infidelitatea. Subiacent, însă, sunt probleme ce țin de sistemul de valori, de concepția despre lume și viață, despre o anumită superficialitate atât relatională cât și decizională. La cupluri este destul de greu deoarece ai 3 clienți în același timp - el, ea și relația. Nu de puține ori cel puțin unul dintre ei nu vrea să repare sau să schimbe ceva sau să se schimbe. Dacă, însă, toți 3 sunt pregătiți și își doresc cu adevărat să meargă mai departe împreună, se poate. Cu muncă și cu multă sinceritate.

 

8. Conceptul de "Beautiful Aging Therapy" pe care îl oferi este destul de interesant. Poți să detaliezi semnificația acestuia și cum ajută indivizii?

Da, este un program creat de mine la care țin mult. Am studiat mulți ani diverse tehnici mai vechi și mai noi de respirație, de meditație, de vizualizare, o anumită alimentație și un anumit stil de viață pentru a îmbătrâni frumos și sănătos.


Bătrânețea este o boală, spune dr. David Sinclair, un medic renumit ce studiază la Harvard longevitatea. Tot ea este cauza multor alte boli. Și tot ea este reversibilă. De aceea, dacă învățăm să avem grijă de noi (mental și fizic), ceea ce credeam până acum că este normal să se întâmple este posibil fie să fie mult amânat, fie să nu se mai întâmple deloc. Nu vom fi nemuritori, nu asta este ideea. Însă vom putea fi activi și sănătoși până la vârste înaintate.


9. Privind în viitor, ce noi domenii sau inovații în psihologie și terapie te entuziasmează să explorezi?

Mă interesează mult să putem să oferim o gamă cât mai variată de metode terapeutice pentru a putea ajuta cât mai repede și cât mai mulți oameni. De ce repede? Pentru că timpul este o resursă de care ar trebui să avem mult mai multă grijă. În loc să stai ani de zile într-un proces terapeutic și să te trezești că, deși ai înțeles tot, nu ai schimbat de fapt mai nimic, poți să înveți cum să te folosești de capacitatea propriului creier și să schimbi destul de repede obiceiuri nu tocmai benefice, perspective, gânduri, stil de viață.


De asemenea, o abordare holistică a naturii umane mi se pare mie, cel puțin, cea mai eficientă. A ne re-echilibra mi se pare cel mai sănătos lucru. Așadar, mă interesează să realizez o combinație între tehnologia de ultimă oră, inteligența artificială și metode clasice, unele chiar foarte vechi.


10. Cine te inspiră, ca model de business și nu numai?

Mă inspiră orice om care are o idee și nu se dă bătut în fața eșecului sau a unor stări de moment. Mă inspiră clienții și colegii mei de la care învăț foarte multe în fiecare zi. Învăț multe de la oameni, din provocările lor, din succesele lor, din viețile lor. Îl admir pe Vishen Lakhiani, fondatorul Mindvalley. Îmi place mult istoria companiei lui și faptul că este un om care învață continuu. Îl admir pe Carl Gustav Jung pentru vastitatea gândirii lui. Îl admir pe Peter van Deusen, fondatorul Brain Trainer International, pentru genialitatea lui, pentru simplitatea și omenia lui.


11. Care este cel mai bun sfat pe care l-ai primit până acum în viață și de la cine?

O prietenă mi-a spus odată: mai bine să îți pară rău de ceva ce ai făcut decât de ceva ce nu ai făcut! Pentru mine acesta a devenit un motto - chiar dacă îmi este teamă să fac ceva, voi face oricum. Dacă reușesc, mă bucur. Dacă nu reușesc, ori mai încerc o dată, ori mă bucur pentru lecția pe care am învățat-o. Bunica mea m-a învățat foarte multe lucruri. Clienții mei știu asta 😊, o pomenesc mult în discuțiile cu ei.


12. Care este superputerea ta?

Nu cred că am vreo superputere 😊. Cred că am capacitatea de a-i asculta pe oameni și de a înțelege dincolo de cuvinte. Cred că sunt empatică. Și cred că sunt curajoasă, chiar și atunci când îmi este teamă.


13. Care este citatul care te motivează zi de zi?

Nu am un citat anume. Am multe cărți și autori care îmi plac și care mă inspiră, interesele mele sunt destul de variate - acum, de exemplu, mă certific în medicina ayurvedică și naturopatie 😊 și doar asta citesc momentan.

 








103 afișări0 comentarii

Postări recente

Afișează-le pe toate
bottom of page