top of page

Interviu cu Cosmin Gâju - Owner Electrotech Engineering SRL




Activați într-o industrie în continuă expansiune (automatizări industriale), în contextul în care companiile sunt tot mai atrase de ideea de a-și eficientiza afacerea prin inovație.


  1. Ce v-a determinat să porniți acest tip de business? A fost o intuiție sau o analiză atentă a situației din România raportat la nevoile pieței?

    Am finalizat cursurile Universității Politehnica din Timișoara, specializarea Automatizări Industriale, în anul 2009, iar de aici a început interesul meu pentru dezvoltarea proceselor de automatizare. Am acumulat experiență în acest domeniu, relativ nișat, lucrând ca angajat în diverse companii de profil din București, până în anul 2017. Ulterior, am decis să înființez prima firmă, unde, împreună cu doi colegi, am pornit pe drumul antreprenoriatului.


În legătură cu întrebarea dacă a fost vorba despre intuiție sau o analiză a pieței, pot spune cu siguranță că, în urma experienței acumulate lucrând în domeniu, am realizat că am capacitatea de a dezvolta noi tehnologii care să eficientizeze exponențial procesele de automatizare din diverse sectoare de piață (industria apei, valorificarea deșeurilor, agricultura, diverse tehnologii de mediu), reușind astfel să targetez un număr mare de clienți.


2. Care au fost provocările pe care le-ați întâmpinat în drumul spre succes? Provocările au fost atât de natură financiară, cât și umană. A porni pe drumul antreprenorial înseamnă, în primul rând, o investiție inițială pe care trebuie să o valorifici într-un timp record pentru a te putea autosusține și, ulterior, să începi procesul de dezvoltare. Lipsa resursei umane calificate pe piața din România reprezintă o altă provocare, de care sunt convins că se lovesc majoritatea antreprenorilor din țară.


Este necesar să investești multe ore pentru a parcurge CV-uri și a organiza interviuri, în încercarea de a găsi candidați care să corespundă atât din punct de vedere tehnic, cât și, la fel de important, să împărtășească aceleași seturi de valori pe care le am eu și care stau la baza modului în care conduc afacerea. O altă provocare a fost adaptarea produselor și serviciilor dezvoltate de noi la dinamica pieței din domeniile vizate.


Strategia firmei a trebuit ajustată în funcție de planurile naționale de dezvoltare și investiții. De exemplu, atunci când au fost alocate fonduri pentru sectorul irigațiilor din România, ne-am concentrat eforturile pe dezvoltarea de produse din sfera automatizărilor, destinate susținerii activităților de irigații într-un sistem digitalizat.


3. Considerați că reușita în business se datorează unui context anume, de genul “acum este momentul!” sau perseverenței continue și oamenilor alături de care ați plecat la drum în această aventură? În cazul meu, 80% din reușita business-urilor create s-a datorat dedicării și perseverenței cu care am abordat fiecare nouă provocare, implicând multă muncă în echipă, timp și resurse. Pentru restul de 20%, cred că a contat intuiția de a face alegerile potrivite la momentul oportun. Este esențial cum gestionăm resursele disponibile și strategiile pe care le concepem. În domeniul meu, totul se învârte în jurul negocierii și încrederii pe care o reușesc să o transmit colaboratorilor, deoarece lucrăm cu soluții extrem de complexe și proiecte de mare amploare.


4. Ce servicii oferă și cu ce se remarcă compania Electrotech Engineering în fața concurenței?

ELECTROTECH ENGINEERING s-a remarcat în ultimii ani ca un dezvoltator constant de tehnologii în domeniul automatizărilor industriale. În această perioadă, am livrat proiecte complete la cheie pentru marile companii de construcții din România, acoperind totul, de la servicii de proiectare specializată până la producția de tablouri de automatizare, instalarea și execuția lucrărilor electrice conexe, precum și dezvoltarea de software pentru procese și sisteme SCADA.


Am reușit, an de an, să creez și să dezvolt noi nișe, pornind de la tehnologii de mediu, agricultură și irigații, la depozite de deșeuri și continuând cu tehnologii de tratare și epurare a apei, domeniu cu care am început acest business acum aproape 8 ani. Anul 2023 a marcat un moment important, fiind punctul de plecare pentru exportul tehnologiilor și produselor noastre proprii în Europa și America. În diverse parteneriate, am început să exportăm echipamente produse în România către piețele internaționale.

Prezentare produse și servicii oferite de Electrotech Engineering


Citând sloganul „sky is the limit,” pot spune că ne-am diferențiat recent de companiile concurente prin investiția constantă în personalul cheie (proiectare și software) și prin concentrarea pe cercetarea și dezvoltarea de soluții extrem de complexe și nișate în domeniul nostru. Am lucrat neîncetat pentru a acoperi o gamă cât mai extinsă de soluții și servicii hardware și software, colaborând cu marii producători din industrie, precum Siemens, Schneider, Eaton, Wago, Delta și alții.


5. Cu spiritul antreprenorial te naști sau îl deprinzi treptat, în funcție de circumstanțe, de motivații personale, de mirajul lumii de afaceri?

Consider că pentru a începe un drum antreprenorial este nevoie nu doar de o bună pregătire în domeniul în care dorești să dezvolți business-ul, ci și de o doză de curaj. Aceste două componente – pregătirea solidă și curajul – sunt esențiale pentru a naviga cu succes în provocările și oportunitățile antreprenoriatului.


În cazul meu, spiritul antreprenorial nu a fost moștenit din familie, ci a luat naștere din dorința de a excela în domeniul în care activasem deja de mulți ani, și anume automatizările industriale. M-au ghidat întotdeauna în viață și în carieră patru valori fundamentale: familie, puterea exemplului, educația și perseverența.


6. Dacă vorbim de recunoștință, cui îi sunteți recunoscător în acest moment pentru reușita dumneavoastră?

Pentru reușita în carieră, mulțumesc în primul rând oamenilor care au crezut în mine și care m-au susținut zilnic să îmi depășesc limitele, să dedic timp și să fiu mereu perseverent în toate deciziile și acțiunile luate. Aici mă refer la parteneri, colaboratori și colegii mei. Pe plan personal, mulțumesc bunicilor și părinților mei pentru formarea mea ca om și pentru morala pe care mi-au oferit-o în viață.


7. Dacă ar fi să dați timpul înapoi, ați face lucrurile în același fel sau experiența acumulată de-a lungul timpului v-a făcut să aveți o altă perspectivă asupra lumii de business și asupra propriei persoane?

Am avut parte de un parcurs constant, presărat cu diverse provocări. Tot ce am clădit până acum a fost bazat pe alegeri calculate, motiv pentru care nu cred că aș proceda altfel.


8. Ce sfat ați oferi tinerilor care doresc să își deschidă propria afacere în domeniul automatizărilor industriale?

Este un domeniu complex care necesită o stăpânire profundă și încredere în sine, pentru că orice este posibil. Avem în spate o generație care vine cu tehnologia în sânge și cu realizări remarcabile în știință și tehnologie la nivel mondial. Nu am niciun dubiu că acești tineri vor reuși să aducă inovație și în România în câțiva ani.


9. Care sunt valorile cheie care vă ghidează în munca dumneavoastră și care vă definesc echipa și firma? Cine vă inspiră, ca model de business și nu numai?

Setul de valori care m-au ghidat mereu în viață și carieră cuprinde patru paliere distincte, începând cu perseverența cu care am tratat mereu deciziile în viață și cariera, continuând cu libertatea de a-mi alege calea, smerenia în exprimare și loialitatea față de client.


Lucrând într-o nișă în care oamenii sunt cheia și motorul business-urilor pe care le conduc, inspirația mea vine de la ei. Am încercat să mă adaptez, să învăț mereu lucruri noi și, în același timp, să insuflu colegilor mei sentimentul de încredere și loialitate față de toate activitățile pe care le desfășurăm zi de zi.


12. Care este cel mai bun sfat pe care l-ai primit până acum în viață și de la cine? Care este superputerea ta?

Bunica mea avea o vorbă: „Nu te întinde pe cât n-ai, ci adună pe cât ai”. Această vorbă am interpretat-o și am aplicat-o constant atunci când am evaluat riscurile fiecărui nou business pe care l-am adăugat în portofoliu de-a lungul anilor de antreprenoriat. Sfatul ei m-a ghidat și mi-a consolidat sentimentul de cumpătare, completând perfect dorința mea de a experimenta și de a extinde mereu business-urile create în timp.


Legat de superputerea mea, cred că se referă la perseverența de a crede în ceea ce am făcut și fac. Această perseverență a generat în ochii partenerilor și ai oamenilor din jurul meu un sentiment de încredere și loialitate. Acest model a stat la baza construirii business-ului meu și a fost esențial pentru câștigarea încrederii în ceea ce fac.


Postări recente

Afișează-le pe toate

Comments


bottom of page