top of page

Povestea Gigantului TESLA


Subtitluri:

  1. Prezentare

  2. Elon Musk - fondatorul

  3. Istoria companiei

  4. Date financiare

  5. Model de succes

  6. Concluzii

Sursa grafică: Google photo

Prezentare

Tesla este un constructor de automobile electrice de înaltă performanță, originară din Silicon Valley, ce a avut o ascensiune puternică în ultima decadă.

Tesla Roadster a fost prima sa mașină sport 100% electrică, urmată de Tesla Model S, un sedan de lux. În prezent sunt promovate autoturismele Model S, Model 3, Model X și Model Y. Compania a fost înființată în anul 2003, deci are mai puțin de 20 de ani de existență.

Sursă grafică: creație internă

Tesla a pornit de la ideea conform căreia vehiculele electrice reprezintă viitorul omenirii și pot fi mai bune, mai rapide și mai distractiv de condus decât mașinile pe combustibili convenționali.


Obiectivul: un viitor cu emisii zero.

În urma succesului obţinut de Tesla, toți marii producători de mașini au început să investească masiv în ultimii ani în automobile electrice.

Fondatorul - Elon Musk

  • Născut la data de 28 iunie 1971 în Pretoria, Africa de Sud, la 3 ani încă nu vorbea, iar părinții, crezând că este surd, l-au operat de polipi nazali. Nu avea nimic și a început să vorbească la două luni după intervenția chirurgicală.

  • La 7 ani citea 10 ore pe zi, lectura fiind singura activitate pe care o considera „interesantă”.

  • La 8 ani citise deja toate cărțile din biblioteca părinților, așa că s-a apucat de Encyclopedia Britannica. 32.640 de pagini.

  • La 10 ani au început să-l atragă computerele. A terminat în 3 zile un curs de 6 luni și s-a apucat să dezvolte jocuri video.

  • La 12 ani a vândut primul joc video creat de el, „Blastar”, conceput în BASIC, revistei „PC and Office Technology”, care i-a plătit 500 de dolari.

  • La 14 ani i s-a „activat” pasiunea pentru spațiul cosmic. A citit celebrul „Ghidul autostopistului galactic” al englezului Douglas Adams și și-a fixat țelul vieții. Cel de a salva umanitatea și de a popula alte planete.

  • La 18 ani s-a mutat din Pretoria, Africa de Sud în Canada, pentru a se apropia de SUA. A muncit „necalificat” la o fermă și la o fabrică de cherestea.

  • La 21 de ani a fost acceptat la „Pennsylvania University” în Statele Unite ale Americii. A absolvit-o peste 3 ani, în 1995, cu două diplome de licență: în fizică și în economie. Și a fondat, împreună cu fratele său Kimbal și un prieten, Greg Kouri, prima sa companie, „Zip2”. De aici începe fulminanta sa ascensiune spre primul loc al celor mai bogați oameni din lume.

335,1 miliarde de dolari era averea lui Elon Musk la începutul lui noiembrie 2021.

Companiile deținute de acesta ca fondator sau CEO: Zip2, X.com, PayPal , SpaceX, Tesla, , Hyperloop, OpenAI, Neuralink, The Boring Company.


„Aș vrea să mor pe Marte, dar nu la impactul cu solul” – Elon Musk

Sursa grafică: Google images

A devenit evident că Elon Musk va fi unul dintre cei mai importanți pioni în dezvoltarea tehnologică a omenirii. Drept urmare au apărut contractele cu NASA și alte zeci de lansări în spațiu, datorită rachetei Falcon 1, rachetă creată exclusiv de SpaceX.

Fondatorul Twitter speră ca în maximum 10 ani să putem călători pe Marte, iar peste încă 10 să putem coloniza planeta roșie.


Istoria companiei

Fondată în iulie 2003 de Martin Eberhard și Mark Tarpenning. Amândoi au jucat roluri cheie în dezvoltarea timpurie a companiei înainte de sosirea lui Elon Musk. Musk s-a alăturat consiliului de administrație al Tesla în februarie 2004 în calitate de președinte.

Sursa grafică: Google images

Compania poartă numele marelui inventator și inginer electronic Nikola Tesla. Mașinile de această producție folosesc tehnologia de curent alternativ, așa cum a făcut el însuși omul de știință mai devreme în 1882. Tesla Motors este o companie fondată de Marco Tarpenning și colegul său Martin Eberhard. În etapele primilor pași, au finanțat proiectul înainte de sosirea lui Elon Musk. El a creat sistemul PayPal. Acest om a atras investiții mari în funcționarea firmei și a devenit președintele acesteia.


Date financiare

După cum s-a menționat deja în introducere, rezultatele Tesla s-au dovedit a fi mai bune decât se aștepta. Compania a raportat un venit trimestrial record de 17,72 miliarde de dolari precum și un venit net record de 2,88 miliarde de dolari.


Profiturile mai bune decât cele așteptate au fost rezultatul unor marje mai mari decât cele așteptate. Fluxul de numerar liber a surprins, de asemenea, în sens pozitiv, ajungând la 2,78 miliarde de dolari.

Rezultate pentru al patrulea trimestru al 2021:

· Venituri: 17,72 miliarde USD față de 16,57 miliarde USD estimate

· Venit net ajustat: 2,88 miliarde USD față de 2,68 miliarde USD estimate

· Marja brută auto: 30,6% față de 29,9% așteptată

· Marja brută: 27,4% față de 26,8% așteptată

· CapEx: 1,81 miliarde USD față de 1,83 miliarde USD

· Flux liber de numerar: 2,78 miliarde USD față de 1,67 miliarde USD estimat

· Livrări: 308,6 mii unități

Tesla a obţinut un singur profit trimestrial în istoria sa, de 11,25 milioane de dolari în T1 2013, însă pierderile anuale s-au accelerat semnificativ în ultimii doi ani, depăşind 888 de milioane în 2015.


Model de succes

Am ales ca în acest articol să dezbat produsul ”best sell„ marca Tesla și să îl interpretez puțin.

Este vorba despre modelul 3 care în 2021 a devenit cel mai bine vândut autoturism din Europa.

Sursa grafică: Google photo


Tesla se bucură de vânzări în creștere și în România, pe parcursul primelor trei luni din 2022, au fost comercializate în țara noastră 172 de modele Tesla. Este o evoluție impresionantă față de cele 9 mașini comercializate în Q1 din 2021.


Cu o autonomie de 350 de kilometri va ajunge de la 0 la 96 km/h în 5.6 secunde iar volumul portbagajului este de 400 de litri. Interiorul ne oferă o imagine minimalistă fiind dominat de un ecran de 15 inch.

Sursa grafică: Google photo


În concluzie,Tesla nu este doar un producator de maşini performante, design atrăgător şi personalitate uluitoare, ci este un nou mod de viaţă.


Autor Articol - Alexandru Burtescu


122 afișări0 comentarii

Postări recente

Afișează-le pe toate

Yorumlar


bottom of page