top of page

Interviu cu avocat Mădălina Dicu

Avocat Mădălina Dicu - Cabinet avocat Mădălina Dicu

Dacă alții au putut, pot și eu!

1. Mădălina, ne poți spune care a fost motivația pentru a deveni avocat?

Nu a fost o motivație conștientă. Ci una existentă în subconștient, în stare latentă. În clasa a XII-a, încă nu știam la ce facultate voi merge. Am luat un pliant unde erau trecute toate facultățile de stat. Singura care mi-a stârnit interesul a fost Facultatea de Drept, pentru că se dădea examen la gramatică, materia mea preferată. Deci, cumva, am ajuns avocat pentru că îmi plăcea gramatica. Ulterior, când am început să profesez, am realizat că, de fapt, asta a fost “menirea” mea. Am iubit din prima clipă avocatura. Și asta pentru că iubesc oamenii. Și dreptatea.

2. Îți amintești prima zi cu primul proces? Cum a fost și ce ai simțit când ai pledat pentru prima dată?

Da, normal că îmi amintesc. Unele lucruri nu se uită niciodată. Începusem stagiatura de o zi. Iar seara mi s-a spus că ziua următoare trebuie să merg în instanță să cer o amânare. Trebuia să spun: “va rog să amânați cauza, întrucât nu a fost efectuată expertiza”. Atât. Mi-am scris pe un bilet și, cât am stat în sală, până mi-a venit rândul, adică vreo 2 ore, am repetat continuu ce aveam de zis. Aveam atâtea emoții și eram atât de speriată, încât, atunci când trebuia să îmi țin “pledoaria”, am uitat ce aveam de zis și a trebuit să citesc :))))

3. Care sunt secretele unui avocat de succes?

Pregătirea continuă. Munca asiduă. Respectul față de clienți. Empatia cu clientul, dar și obiectivitatea. Și, evident, un dram de noroc. Să fii omul potrivit, la locul și momentul potrivit.

4. Ce greșeli ai făcut de-a lungul timpului și ce ai învățat din ele?

Am empatizat cu clienții până la simbioză, astfel încât nu am mai avut capacitatea de a privi situația imparțial și nici legal. Și am abordat-o doar prin prisma emoționalului. Ceea ce, evident, nu a fost o decizie înțeleaptă. Am învățat că trebuie să îmi mențin imparțialitatea și “inima de gheață” pentru a putea identifica și aplica cea mai bună strategie. Dacă ne lăsăm copleșiți de emoții, ne pierdem luciditatea. Iar avocatura este o profesie în care trebuie să fii lucid. Chiar și când omul îți termină cutia cu șervețele. Dacă plâng odată cu el, îl ajut emoțional. Însă, el vine la mine să îl ajut legal. Iar eu la asta trebuie să mă limitez. E greu, însă, în timp, cu exercițiu și perseverență, reușim. Mie îmi place să cred că am reușit.

5. Cât de important este pentru un avocat să știe să susțină un discurs – în fața instanței, a clientului, a autorităților cu care intră în contact?

Nu este important. Este vital. Mesajul trebuie să ajungă la destinatar în formă pură. Nedistorsionat, nesusceptibil de intepretări. În instanță este mai ușor, pentru că noi, avocații, împărtășim același limbaj cu judecătorii. Însă, este mai complicat atunci când trebuie să îi explic unui client aspectele legale. Mai ales, cele de procedură. Pentru că dacă îi spun omului despre tardivitatea invocării excepției inadmisibilității sau prescripția dreptului de preempțiune, în mod evident nu va înțelege nimic. La fel cum nici eu nu înțeleg termenii IT sau medicali. Așa că am fost nevoită să învăț să “traduc” în limbaj comun toți termenii juridici.

6. Care a fost cea mai mare provocare pe care ai întâmpinat-o în decursul carierei tale?

Când m-am hotărât să-mi deschid cabinetul, “să pornesc singură la drum”. Eram copleșită de frici, incertitudini. A fost un parcurs anevoios, dar în continuă ascensiune. Lentă, dar constantă.

7. Ce obstacole ai întâlnit în cariera ta?

Nu pot identifica niciun obstacol concret. Cu excepția celor pe care mi le-am creat eu, singură, inside.

8. Ce sfaturi ai pentru cei care sunt la început de drum în administrarea unei afaceri?

Să creadă că vor reuși. Să îți stabilească targetul, apoi traseul către succes. Să nu se abată de la traseu. Să accepte când obosesc, să-și ia un răgaz să se odihnească, dar să nu renunțe.

9. Care este cel mai bun sfat pe care l-ai primit până acum în viață și de la cine?

De la tata: „Indiferent ce decizie iei, chiar dacă eu nu sunt de acord cu ea, am încredere în tine că e alegerea corectă”. Și de la maestrul meu: „Indiferent cât de mare e prostia pe care o spui, argumenteaz-o bine. Și lumea o să te creadă”.

10. Care e super puterea ta?

Să cred în mine.

11. Care este citatul care te motivează zi de zi ?

Dacă alții au putut, pot și eu.



282 afișări0 comentarii

Postări recente

Afișează-le pe toate
bottom of page