top of page

Descoperă de ce ai nevoie și de stări negative în viața ta

În momentul în care ne confruntăm cu stări negative avem tendința să ne interiorizăm și să încercăm să trecem peste ele fără a le rezolva cu adevărat cauza.

Care este rolul acestor emoții și în ce fel le putem controla/gestiona, vă învităm să descoperiți în prezentul articol, scris de către Zoltan Vereș - expert în dezvoltarea inteligenței emoționale (EQ).

„Ar trebui să te bucuri”, „ai putea să ai o atitudine mai pozitivă”, „fii și tu mai optimist”, „no negative vibes” și tot felul de alte slogane, sunt doar câteva dintre îndemnurile care împing către pozitivitate, fraze pe care le-ai auzit și le-ai și folosit probabil și tu de nenumărate ori.

Cu oricine vorbești, atunci când are o stare neplăcută, dacă întrebi acea persoană dacă își dorește să se simtă mai bine, răspunsul invariabil este DA. Pentru că este o dorință și uneori un efort destul de mare de-al nostru, al oamenilor să ne simțim bine, sau măcar mai bine decât o facem de obicei.

Mai ales după ce a apărut dezvoltarea personală și tot felul de scrieri spirituale ale lumii moderne, există chiar o formă de presiune ca nu cumva să ne simțim nasol și să „infectăm” oamenii din jur care încearcă să fie pozitivi.

Consider această disperare către stările pozitive o foarte mare greșeală. Nu pentru că aș avea o problemă cu stările pozitive, din contră. Toată educația pe care o fac este despre cum să te simți mai bine în procesul care se numește viață.

Așa că da, sunt de acord cu stările pozitive și cu străduința să ajungi acolo. Cu o condiție esențială, și anume, să știi ce faci în proces. Adică, să înțelegi mesajul, rostul stărilor tale, ca schimbarea pe care o faci să nu fie nici forțată, nici nenaturală.

Și ca să te ajut să faci asta, îți explic diferența esențială între stările negative și cele pozitive, ca să le poți asculta mesajul și să înțelegi cum poți avea o stare pozitivă într-un mod natural și relativ ușor.

1.Stările negative

Au rolul foarte important să ne atragă atenția la amenințări, pericole. Absolut orice stare negativă ai avea, este un semnal din partea creierului tău că percepe un pericol într-o formă sau alta.

Specificul stărilor negative este să creeze o tensiune în corp într-un fel sau altul. În funcție de natura stării, poate fi vorba de amenințări mai mari sau mai mici.

De exemplu, frustrarea este despre amenințarea unei situații care nu este conform cu așteptările tale. Faptul că lucrurile nu se petrec cum te-ai așteptat.

Teama este un mesaj legat de o situație pentru care nu ești pregătit din perspectiva creierului tău subconștient. Tristețea este protecția față de amenințarea din interior, adică te protejează de propria ta durere, ca să nu fie prea mare.

Tensiunea care se creează este o contracție care îți atrage atenția la amenințarea respectivă. Atunci când ești frustrat, îți este teamă sau ești trist, obiectul stării negative revine în minte obsesiv.

Ăsta și este rolul stărilor negative de fapt. Să îți aducă atenția acolo unde ai ceva nerezolvat, ceva care este periculos pentru tine, în prezent sau în viitor.

Toate au un mesaj, un rost.

Să încerci să scapi de o stare negativă fără să îi înțelegi mesajul este la fel de periculos ca și cum ai încerca să acoperi o bombă în speranța că nu o să explodeze sau că vei reuși să o ții sub control cu o pătură.

Dacă nu gestionezi situația prin schimbarea perspectivei mentale și prin soluționarea ei, stările vor reveni. Chiar dacă uneori aceste stări par iraționale, ele au o logică foarte precisă care se bazează pe experiențele tale subconștiente din trecut. Chiar dacă tu nu îți amintești anumite situații sau ai anumite amintiri din trecut, modul în care creierul tău emoțional le percepe, interpretează poate fi total diferit.

De aici și stările negative, unele aparent iraționale?

Dacă vrei să înțelegi ce se petrece în tine la nivel subconștient, mai devreme sau mai târziu va trebui să explorezi aceste stări negative. Mai ales dacă vrei să le mai reduci frecvența sau intensitatea.

2. Stările pozitive

Dacă stările tale negative au rolul să îți „contracte” atenția, să o aducă într-un singur punct, stările pozitive aduc exact opusul. Ele au rolul să îți deschidă perspectiva, să te ajute să vezi imaginea mai mare, să fii deschis față de ceea ce vine din exterior.

În stările pozitive, plăcute, creierul tău este deschis să primească informații noi, să facă legături noi. Starea pozitivă este un semn că te simți în siguranță la nivel subconștient.

Stările pozitive sunt cele în care noi putem de fapt să creștem. Orice stare negativă ai, creează contracție, creează un „stop” la nivelul proceselor de dezvoltare și totul funcționează la nivel de instinct de supraviețuire.

Dacă vrei să crești, să te dezvolți, să înțelegi lucruri mai în profunzime, dacă vrei să te poți conecta cu ceilalți, atunci ai nevoie de stările plăcute, pozitive.

Relaxarea, compasiunea, iubirea, optimismul, motivația, entuziasmul, bucuria, toate sunt stări care te ajută să rămâi deschis către lume și să fii dispus să primești ce vine din afară.

Dar…

Să nu uităm de contrastul dintre cele două categorii de stări.

Cele negative vor fi mult mai ușor de trăit, ele vin pe pilot automat mult mai ușor decât cele pozitive. E nevoie doar de răbdare și perseverență.

Primul lucru pe care îl ai de făcut, este să nu te mai forțezi să ai o stare pozitivă, pentru că asta nu funcționează decât pe termen scurt.

Al doilea lucru este să înțelegi mesajul stărilor. Al celor negative ca să le poți depăși și reprograma și al celor pozitive ca să le poți readuce mult mai ușor, atunci când ai nevoie de ele. Apoi vine antrenamentul. Înțelegi starea pe care o ai, prelucrezi mesajul, decizi care stare pozitivă vrei să o ai, îți orientezi mintea și corpul în direcția acelei stări, reiei procesul de câte ori este nevoie.

Este foarte important ca în proces să ai răbdare și să înțelegi că este un proces de evoluție, adică se petrece pas cu pas, pe măsură ce devii din ce în ce mai eficient, va fi din ce în ce mai bine.

Și-acum, la treabă !


Sursă articol - www.refleqt.ro

Autor articol - Zoltan Veres

60 afișări0 comentarii

Postări recente

Afișează-le pe toate
bottom of page