top of page

De ce copilul tău adolescent nu comunică cu tine.

Din seria articolelor pentru adolescenți propuse de Răzvan Cojocaru - trainer de dezvoltare personală pentru adolescenți, te invităm să descoperi ce probleme pot cauza lipsa de comunicare între tine și copilul tău.


De multe ori simți cum se distanțează de tine, parcă te evită și încercă să-și găsească "înțelegerea" în alții, sau uneori în activități "nocive", astfel încât încercările tale de a comunica cu acesta, dau greș.

Mai jos regăsiți relatarea unei situații la care a participat Răzvan Cojocaru, și pe care o regăsiți ca exemplu pentru a înțelege sensibilitatea problemei în relația cu copilul adolescent.


"Eram la coadă la Mega. În fața mea ținea rândul o fată cam de 15 ani. La un moment dat, apare și mama ei cu cumpărăturile.


Mama era un pic agitată și avea câteva banane pe care le ținea direct în mână. După câteva secunde o roagă pe fata ei să deschidă o pungă biodegradabilă pentru a băga bananele.


Fata ia punga, o întoarce pe toate părțile, face tot posibilul să o deschidă, iar după mai multe încercări nu reușea. Mama ei se uită la ea, lasă cumpărăturile deoparte, îi smulge punga din mână și îi spune cu dispreț: Nici măcar nu o pungă nu ești în stare să desfaci.


Eu, de obicei, nu bag în seamă oamenii de lângă mine, dar această situația mi-a atras atenția. De ce? Pentru că este o situație părinte-copil tipică pentru a răci relația dintre cei doi.


Care e treaba? Păi azi te porți așa cu copilul tău, mâine din nou, poimâine din nou și la un moment dat te trezești că al tău copil nu mai vrea să stea în prezența ta.

Mulți părinți îmi spun: copilul meu adolescent nu mai comunică cu mine sau copilul meu nu mai petrece deloc timp cu mine.


Probabil că dacă tu ca părinte ai avea pe lângă tine pe cineva care se comportă cu tine așa cum se comporta mămica de mai sus cu fata ei, nici tu nu ai vrea să stai prin preajma ei, nu?


Acum sincer să fiu, și mie mi se mai întâmplă să nu pot să desfac o astfel de pungă biodegradabilă din simplu motiv că am mâinile uscate, nu pentru că sunt prost sau inapt. Dar dacă tu te vei comporta cu al tău copil așa cum se comporta doamna din poveste, pe lângă că al tău copil va fugi de tine, își va crea impresia despre el că este prost, inapt și că nu este destul de bun, păreri care îl vor sabota în ceea ce va face în fiecare zi.


O virtute mare pe care trebuie să o ai în aceste situații este RĂBDAREA. Copii au nevoie de experiență. Nu se vor mișca la fel de bine sau repede ca noi. Nici noi nu am fost așa atunci când eram ca ei. Așa că ai RĂBDARE cu al tău copil și de fiecare dată când face ceva explică-i frumos ca și când nu ar știi."


Sursa: www.smartlifeeducation.ro Autor articol: Răzvan Cojocaru

69 afișări0 comentarii

Postări recente

Afișează-le pe toate
bottom of page