top of page

Școala Gimnazială „Făgețelu”, jud. Olt

Copiii din mediul rural au nevoie de resurse moderne pentru educație.
Imagine1.jpg

Școala Gimnazială „Făgețelu”, jud. Olt

Începutul poveștii Școlii Gimnaziale Făgețelu  s-a scris în anul 1973 și de zeci și zeci de ani, se tot scrie. Fiecare și-a făcut partea lui de bine și fiecare a scris cu tocul înmuiat în cerneală de suflet. Școala a trecut prin diferite etape, o vreme aici a fost Școală de Arte și Meserii, unde a trudit extraordinarul nostru meșter, nea Nica, creatorul popular Nicolae Nica care s-a stins din viaţă pe 8 iulie, la vârsta de 97 de ani. Originar din satul Chilia, comuna Făgeţelu, judeţul Olt, acesta a sculptat în lemn sute de piese şi a înfiinţat, în localitatea natală, un Muzeu Sătesc încă din anul 1979.

 

Nenea Nica, cum era obişnuit să fie strigat, s-a născut la 7 februarie 1917 în satul Chilia din comuna Făgeţelu, judeţul Olt, într-o familie de ţărani harnici, părinţii săi - Marin şi Floarea, oferindu-i ca repere în viaţă cinstea, omenia şi cultul muncii. Şi-a descoperit dragostea pentru sculptura în lemn datorită tatălui său, care i-a împărtăşit primele secrete ale lemnului. Ulterior, în majoritatea lucrărilor sale, Nicolae Nica a recreat fragmente din lumea satului, cu meşteşugurile şi tradiţiile sale. Meşterul din Făgeţelu a avut, de-a lungul timpului, numeroase expoziţii personale şi a participat la şi mai multe asemenea manifestări de grup, simpozioane sau târguri ale meşterilor populari. Premiile obţinute şi valoarea creaţiilor sale au determinat alegerea sa ca membru de onoare al Academiei de Arte Tradiţionale ASTRA din Sibiu. A fondat Fundaţia Culturală “Nicolae M. Nica”, care s-a preocupat de înfiinţarea unei biblioteci şcolare şi organizarea unor cursuri de arte şi meserii pentru tineri în satul natal Chilia-Făgeţelu: sculptură în lemn, ţesut-cusut.

Școala a avut dascăli MINUNAȚI, oameni de valoare, în fața cărora mă înclin cu recunoștință și prețuire, pe care-i poftesc, când și când, la câte un pahar de vorbă și o gură de bucurii de suflet.          

colaj.jpg

Școala Gimnazială „Făgețelu”, jud. Olt

Chiar dacă locurile sunt defavorizate, din multe puncte de vedere, dascălii acestei școli fac tot ceea ce le stă în putere, ca flacăra educației să nu se stingă.

"Pe perioada celor aproape 50 de ani de existență, Școala Gimnazială Făgețelu a suferit modificări doar din punct de vedere al denumirii generice. Deși, pare de necrezut, îmbunătățiri ale spațiilor școlare, transformări exterioare sau dotări dpdv instructiv-educativ, nu s-au făcut aproape deloc. Însă, în urmă cu 12 ani, primul meu impact, cu acest fapt destul de trist, a făcut să încolțească în inima mea, dorința de a face ca acest așezământ să înflorească. Lupta a fost, încă de la început, inegală, pentru că, timp de șapte ani, perioadă în care am fost un simplu profesor al acestei școli, am întreprins acțiuni cu impact relativ mic.

 

Dar, din anul 2017, an în care am ocupat funcția de director al școlii, am căutat fel și fel de soluții pentru a duce la bun sfârșit gândul de a face din Școala Gimnazială Făgețelu, o școală de poveste. Visul meu a prins aripi, atunci când Asociația BookLand, ne-a întins brațele pentru a putea zbura. Această asociație, a fost singurul nostru ajutor real. Am renovat spațiile interioare, am dotat cu materiale sportive sala de sport, am utilat o parte din sălile de clasă cu mobilier, am însuflețit pereții șterși de timp, cu căldura diferitelor culori, am pavat curtea școlii și putem spune că, da, povestea Școlii Gimnaziale Făgețelu a devenit realitate, datorită unor oameni care construiesc la rândul lor, alți oameni.

În plus, obiectivul nostru rămâne ca, în următorii ani, să putem spune societății civile că printr-o astfel de schimbare reală‚ „de jos în sus”, în sistemul educațional din România poate prinde contur speranța că fiecare școală, care există într-un mediu defavorizat din punct de vedere economic și social, se poate dezvolta și poate aduce performanțe notabile unui viitor pe care avem datoria să-l construim cu responsabilitate, cu demnitate și cu noblețe." Luisiana Drăgușin, director Școala Gimnazială Făgețelu

Fundația CCU își dorește să contribuie la buna funcționare a Școlii Gimnaziale „Făgețelu” prin achiziționarea unei imprimante multifuncționale, astfel încât activitatea de învățare să se desfășoare conform standardelor moderne.​

Prin înscrierea la webinarul "Nevoile relaționale VS jocurile de putere", poți fi parte din visul elevilor de a studia la standarde moderne, într-o școală nouă și frumoasă așa cum nu a mai fost demult. O parte din suma obținută prin înscrierea a la eveniment va fi folosită pentru achiziționarea imprimantei.

Haide să ducem povestea lor mai departe și să aducem un zâmbet copiilor de azi, ce reprezintă viitorul de mâine!

Cum ne poți contacta?

Personal

Strada Progresului 134-138, Sector 5, București

Online

Prin formularul de contact!

Prin telefon sau E-mail!

Telefon: 0748.116.116

bottom of page