top of page
Elevii din mediul rural au nevoie de resurse moderne pentru educație.
Scoala-Edit-.jpg

Învățătura de carte a pătruns în Ologi aproape de sfârșitul secolului al XIX-lea. Alături de Biserică, Școala a contribuit la formarea unor caractere puternice, a sporit gradul de moralitate al locuitorilor și a determinat baza progresului social și economic.

 

Primele cataloage și matricole, aflate în depozitele Biroului Județean Teleorman al Arhivelor Naționale, datează din anul 1885. Iată câteva informații din acestea: în anii 1885-1887, în condica de prezență este consemnat numele învățătorului preot Ion P. Ulmeanu. De menționat că certificarea condicii se făcea de către primar și notar. La început, Școala nu a avut un local propriu, învățământul desfășurându-se prin anumite case particulare, ce erau mai spațioase pentru acea vreme. Prin anul 1889, a fost construit primul local de școală, compus dintr-o sală de clasă și cancelarie.

 

În 1910, a fost construit un nou local de școală, cu 2 săli de clasă și o cancelarie, iar vechiul local a rămas la dispoziția primarului din sat.

 

În acest local au învățat copii, până în anul 1995, când s-a construit un alt local nou, mult mai încăpător: 4 săli de clasă, o cancelarie, o sală pentru laborator, o sală pentru bibliotecă, o cameră a pionierilor, un coridor mare și o cameră pentru material didactic. La acest local, în anul 1957, s-a mai adăugat încă o sală de clasă.

 

După reforma învățământului, din anul 1948, s-a înființat școala de 7 ani. Începând din anul școlar 1964-1965, învățământul s-a extins la 8 ani, iar din 1969-1970, la 10 ani. În prezent, Școala Gimnazială Crângu dispune de 5 săli de clasă, un spațiu pentru bibliotecă, un depozit pentru material didactic, un depozit pentru lapte-corn, un spațiu pentru arhivă, toalete în interiorul școlii și un cabinet de informatică dotat cu 16 calculatoare conectate la internet.

 

Clădirea este încălzită prin centrală termică care funcționează pe combustibil solid - lemne și cărbuni. În acest an școlar, în unitatea noastră de învățământ funcționează 5 clase, cu un număr de 87 de elevi:

- o grupă combinată la grădiniță: 24 de preșcolari;

- 2 clase la ciclul primar: 39 de elevi;

- 2 clase la ciclul gimnazial: 24 de elevi.

 

Procesul instructiv-educativ este asigurat de către 15 cadre didactice, o secretară, un administrator financiar, două îngrijitoare de curățenie, un mediator școlar, un bibliotecar și un fochist. Ne-am străduit cu toții ca elevii noștri să beneficieze din partea noastră de tot ceea ce le asigură autodepășirea și năzuința spre mai mult, mai bine, mai frumos.

 

"Ca rezultate remarcabile, ne putem lăuda cu diplomele la nivel național obținute la oină, sportul nostru național, care în satul Crangu are tradiții destul de bogate și frumoase. Oina se juca în satul Crângu încă din 1926. Cel mai mult și-a pus amprenta domnul învățător Andrei Ursu, în anul 1950, când a început să organizeze echipe cu copii de la școala generală, apoi cu tinerii din sat.

 

Consemnăm articole apărute în presa locală - ziarul “Teleorman”, precum și în ziarul “Sportul”. De departe, cel mai important rezultat pe care școala noastră l-a obținut este cel din mai 2012, când echipa de fotbal fete a școlii a câștigat medaliile de aur din cadrul O.N.S.S, disputate la Piatra-Neamț. Ulterior, 5 din componentele echipei au fost selectate la reprezentativele de junioare ale României.

colaj.jpg

Din punctul meu de vedere educația are în prim plan dezvoltarea și explorarea calităților umane și este o acțiune orientată predominant spre dezvoltarea noastră, a tuturor și pregătirea pentru viață. Conform spuselor lui Platon, educația este <<Arta de a forma bunele deprinderi sau de a dezvolta aptitudinile native pentru virtute ale acelora care dispun de ele>>”. - Adrian Cioacă - director Școala Gimnazială Crângu

 

Prin organizarea evenimentului “Cum să faci saltul de la Angajat la Manager”, Fundația CCU va dona Școlii Gimnaziale "Crângu" un echipament multifuncțional pentru susținerea activității educaționale.

Haide să ducem povestea lor mai departe și să aducem un zâmbet copiilor de azi, ce reprezintă viitorul de mâine!

Cum ne poți contacta?

Personal

Strada Progresului 134-138, Sector 5, București

Online

Prin formularul de contact!

Prin telefon sau E-mail!

Telefon: 0748.116.116

bottom of page