mar., 02 mar.
|Webinar
Disciplina și limitele sănătoase în Adolescență (ghid pentru părinți)
În data de 2 martie 2020 a avut loc Webinarul „Disciplina și limitele sănătoase în adolescență - ghid pentru părinți”, eveniment organizat GRATUIT, de către Fundația Competenți, Corecți și Utili.
Ora și Locația
02 mar. 2021, 18:30 – 22:30
Webinar
Despre Eveniment
Adolescența este o perioadă intensă de dezvoltare, ce implică transformări pe plan fiziologic, emoțional, mintal și psihologic. Adesea nu doar adolescenții, ci și părinții sunt copleșiți de schimbările de dispoziție și de stare care apar.
Relația cu părinții este de multe ori tensionată, adolescenții pendulează între nevoia de suport și nevoia de independență, și de multe ori “ies scântei” în comunicarea cu părinții.
Webinarul Gratuit: “Disciplina și limitele sănătoase în adolescență - ghid pentru părinți”, a fost susținut de Anka Máté (psiholog clinician), pe data de 02.03.2021, de la ora 18:30 – pe o tema de impact pentru părinți.
Cui i s-a adresat webinarul ?
Acest webinar se adresează părinților de preadolescenți și adolescenți, bunicilor, persoanelor care interacționează frecvent cu adolescenții și sunt interesate de o relaționare armonioasă cu aceștia.
Cui nu i s-a adresat webinarul ?
Persoanelor care consideră că disciplina înseamnă control și forțare, celor care nu vor să își îmbunătățească relația cu adolescenții, sau care refuză să înțeleagă atitudinile și comportamentele adolescenților.
Descrierea detaliată a temei:
Rolul părintelui este însă acela de a susține maturizarea adolescentului, de a-i fi ghid iubitor și conștient. Deoarece relația părinte-adolescent este marcată de schimbări și conflicte, și adesea comunicarea este dificilă, este important să înțelegem cum se poate aplica disciplina, cum se pot stabili acele limite sănătoase necesare stării de bine a adolescentului.
Când părinții nu știu cum să gestioneze relația cu adolescentul, și ajung să recurgă fie la pedepse, fie la acordarea unei “maxime” libertăți, adolescentul este vulnerabil, deoarece nu are repere sănătoase în dezvoltarea sa, îi lipsește exercițiul responsabilizării, și îi va fi mai greu să se adapteze la caracteristicile vieții de tânăr adult.
Pe parcursul webinarului au fost abordate următoarele teme:
- Rolul părintelui în adolescență;
- Disciplina- dușman sau prieten? Cum ajungem la o perspectivă pozitivă?
- Importanța disciplinei și a limitelor sănătoase în adolescență;
- Maturizarea adolescentului- ce probleme apar când facem lucrurile doar pe jumătate?
- Capcanele frecvente în care cad părinții de adolescenți, și cum putem ieși din aceste blocaje;
- Importanța lui “nu” atunci când educăm adolescenții;
- Ce este de făcut atunci când relația părinte- adolescent este conflictuală și mesajele părinților nu par să mai ajungă la copii. Cum putem vorbi de disciplină în aceste cazuri?
- Exemplu concret de stabilire a limitelor sănătoase- timpul la calculator.
Cu ce au plecat acasă cursanții?
Participanții la webinar vor dobândi o înțelegere clară asupra nevoilor adolescenților și asupra procesului de maturizare a lor. Multe relații dintre părinți și adolescenți ajung să fie măcinate de conlicte, de țipete și reproșuri, de o tăcere dureroasă și înstrăinarea copilului de părinți. Participanții vor înțelege care sunt efectele unei educații severe și strict condiționate, sau ale libertății maxime acordate adolescenților. Atunci când părinții sunt conștienți, asumați în rolul lor parental, când le este clar care decizii susțin maturizarea autentică a adolescenților lor, atunci se ajunge mai firesc la armonizarea relației cu adolescenții.
Detalii trainer:
“Sunt Anka Máté, Psiholog clinician cu specializări în domeniul educational și clinic, în consiliere și parenting, cu o experiență în domeniu de peste 17 ani. Sunt absolvent de Psihologie (2003), am finalizat un master în Psihoterapie și Psihodiagnostic și sunt masterand la prestigioasa Universitate King’s College London. Am avut norocul să fac parte din proiectele de cercetare privind neuropsihologia copilului, alături de profesori distinși de la Harvard Medical School, University of Maryland College Park și Tulane University School of Medicine.
De mai bine de 15 ani, pe lângă metode psihologice din diferite orientări terapeutice, includ în practica mea ultimele descoperiri și explicații din neuroștiințe, tehnici complementare fundamentate științific, precum și tehnici de respirație conștientă, meditația și tehnicile corporale și somatice pentru prelucrarea traumelor și atingerea echilibrului corp-minte-suflet.
Am experiență de lucru cu copii, familii și adulți (sesiuni individuale sau de grup) și, de asemenea, organizez seminarii și cursuri de parenting, pentru dezvoltarea rezilienței, vindecare emoțională și sănătatea relațiilor.
Sunt mama unui băiat adolescent și nu îmi pot imagina relația cu băiatul meu fără a putea aplica tot ce știu despre psihologia adolescenților și despre comunicarea pozitivă sau relațiile sănătoase. Promovez sănătatea mintală, educația psihologică și reducerea stigmatului social în acest domeniu. Sunt unul din acei oameni care, urmându-și pasiunea, nici nu consideră munca drept serviciu, ci vocație”.
Cum ne poți contacta?
Personal
Strada Progresului 134-138, Sector 5, București