Printre multe proceduri cu care se confruntă un antreprenor în momentul înființării unei firme, un aspect important este Înregistrarea Mărcii la OSIM.
Dacă vă aflați în acest punct sau intenționați să vă inființați o firmă, este bine să știți ce importanță are înregistrarea mărcii și care sunt pașii pe care trebuie să îi parcurgeți în tot acest proces.
În accepțiunea legii, marca este definită ca fiind un semn distinctiv, susceptibil de reprezentare grafică și care permite deosebirea produselor/serviciilor unei persoane fizice sau juridice de cele aparținând altor persoane.
Atât persoanele juridice, cât și cele fizice, au posibilitatea de a-și înregistra dreptul de proprietate asupra denumirilor sub care își desfășoară activitatea.
Mărcile pot fi înregistrate la nivel național la Oficiul de Stat pentru Invenții și Mărci, la nivel european la EUIPO, precum și la nivel international la WIPO.
Marca poate fi înregistrată sub formă verbală, adică doar denumirea, sau cu logo, care poate fi alb negru sau color.
Marca va primi protecție doar pentru bunurile/serviciile prevazute în Clasificarea de la Nisa și menționate în cererea de înregistrare.
Clasificarea de la Nisa conține o lista cu 45 de clase și note explicative. Clasele descriu în termeni generali tipul de produse sau servicii. Notele explicative care însoțesc fiecare clasă descriu detaliat produsele sau serviciile care se încadrează în clasa respectivă.
Cererea de înregistrare marca se depune la OSIM sau, în situația în care se dorește marcă europeana sau internațională, la oficiile aferente. Odată cu depunerea cererii, se va achita și taxa de înregistrare și taxa de publicare. Cuantumul acestora variază în funcție de numărul de clase Nisa selectat, precum și dacă marca este verbală sau figurativă, dacă este color sau alb negru.
Ulterior, aceasta va fi publicată în Buletinul de Proprietate Industrială al OSIM. În vederea examinării cererii de către OSIM, va trebui achitată taxa de examinare. În situația în care marca îndeplinește
condițiile legale precum și dacă împotriva acesteia nu sunt formulate opoziții sau contestații, OSIM decide înregistrarea și înscrierea mărcii în Registrul Mărcilor. În urma achitării taxei de certificat, se va emite certificatul de înregistrare al mărcii.
Drepturile titularului de marcă încep să curgă de la momentul depunerii cererii de înregistrare a mărcii.
Dacă vă preocupă această speță și aveți nevoie de mai multe lămuriri, continuați să ne urmăriți întrucât vom reveni cu un webinar gratuit susținut de Avocat Mădalina Dicu.
Sursă articol - www.mdlegal.eu
Autor articol - Avocat Mădălina Dicu
Comments