top of page

Micile obiceiuri care ne schimbă viața

Ceea ce facem zilnic ne definește

Sursa imagine: http://makiperformance.com/one-percent-better/

Dacă vrei să îmbunătățești ceva la tine, atunci înseamnă că dorești să îți schimbi rutina, adică ceea ce faci zi de zi.

Problema cu schimbarea obiceiurilor este că ne așteptăm la rezultate miraculoase aici și acum, însă nu ar trebui să fie problema pusă astfel deoarece schimbarea este un proces progresiv care se realizează treptat.

Conform unui studiu, pentru a deveni expert într-un domeniu ar trebui să te antrenezi în acea arie cel puțin 10.000 de ore.

Deja ți se pare mult prea mult și parcă îți place unde ești...

Nu trebuie să fie așa, impunându-ți să petreci 1-2-3 ore pe zi (separat de muncă și alte activități pe care le practici) lucrând la acest obiectiv, vei începe să vezi rezultate în timp, fiindcă schimbarea e un proces progresiv.

Un exemplu de progres semnificativ realizat progresiv este cel în care Dave Brailsford a fost numit în 2003 direct sportiv în UK la Federația Britanică de Ciclism. Soarta ciclismului britanic era una îndoielnică, aceștia necâștigând o medalie de aur încă din 1908 de la Jocurile Olimpice de atunci, iar la Turul Franței, una din cele mai importante competiții în acest sector, au obținut numai rezultate mediocre.

Cum a reușit Dave ca în 2008 echipa de ciclism a UK să câștige 60% dintre medaliile de aur de la Jocurile Olimpice ce au avut loc la Beijing?

Dave a abordat o strategie numită ”agregarea victoriilor marginale” care se referă la perfecționarea pas cu pas în vederea îndeplinirii unui obiectiv.

Prima întrebare pe care Dave a avut-o în minte a fost: care sunt elementele componente implicate în ciclism? De aici el și echipa sa au început cu bicicleta (au reproiectat șaua și alte elemente) până la antrenamentele cicliștilor care au fost atent monitorizate pentru a colecta feedback și a îmbunătăți procesul. Dave a adus îmbunătățiri progresive după cum și acesta susține, îmbunătățiri treptate de 1% la diferite elemente ce fac parte din ciclism (bicicletă, antrenamente, etc.), astfel a dus echipa pe podium.


Este greu să îți sporești performanța în mod progresiv cu 1% pe zi?

Eu zic că nu, plus că nu ar fi o schimbare bruscă, nu trebuie să petreci excesiv de mult timp zilnic pentru a deveni mai bun (unii pot, dar majoritatea nu), însă începe cu 1% și vei vedea cum performanța

ți se va schimba deoarece ți-ai schimbat rutina.

O performanță îmbunătățită cu 1% pe zi înseamnă că după 12 luni vei fi de 3.7 ori mai bun decât în momentul în care ai aplicat această strategie

1% à procent de creștere/performanță zilnică timp de un an 1.01365 = 37.78

1% à procent de declin zilnic timp de un an 0.99365 = 0.025


Sursa imagine: https://www.jeremywatkins.com.au/blog/2020/zero-point-one-percent-rule

Dacă vrei să începi această schimbare aplicând 1% pe zi, atunci vei avea nevoie de un plan. Pentru a începe ar trebui să îți pui tot programul (ceea ce faci zilnic) pe hârtie, astfel vei observa unde poți îmbunătăți anumite aspecte la rutina ta.

După ce începi să aduci modificări în vederea creșterii performanțelor nu uita să măsori constant și să îți oferi perioade de reflecție (feedback constant), dar nu fi prea dur cu tine. Cum o casă nu se construiește într-o zi, nici performanța într-un anumit sector nu poate fi realizată într-o zi.


Vrei să schimbi ceva?

Atunci începe prin a îți schimba micile obiceiuri, chiar dacă inițial crezi că acestea nu vor face o diferență semnificativă, ei bine nu e așa. Nu uita un lucru, să te răsplătești pentru fiecare progres pe care îl faci și să te bucuri de această călătorie pe care o vei parcurge pentru o variantă mai bună a ta.

Sursa imagine: https://www.artofmanliness.com/character/behavior/get-1-better-every-day-the-kaizen-way-to-self-improvement/

Autor articol - Cosmin Alin Boțoroga (Bursier CCU)
71 afișări0 comentarii

Postări recente

Afișează-le pe toate

Commentaires


bottom of page