“Cele Cinci Energii Elementare ale Lemnului, Focului, Pământului, Metalului și Apei cuprind nenumărate fenomene ale naturii. Este o Paradigmă care se aplică în egală măsură oamenilor.” Tratatul clasic de medicină al împăratului Galben (secolul al II-lea î. HR)
Ce știm despre energii?
Energiile sunt forţa vitală care activează fiecare piesă în ansamblu, sunt funcţiile care generează fiecare proces din corpul nostru, atât în mod voluntar, cât şi involuntar. Le putem asemăna cu uşurinţă curentului electric ce circulă printr-un calculator: în lipsa curentului, niciuna dintre funcţii nu este operaţională. Energiile sunt forţa primordială care se regăsesc și străbat întregul Univers iar acestea se manifestă sub diferite forme: căldură, lumină, mişcare etc. În corpurile noastre, energiile sunt manifestate sub forma respirației, pulsului şi a altor forme de bioenergie. “Energia” face referire la toate tipurile de bioenergie asociate sănătății și vitalității umane, incluzând şi energiile elementare ale organelor vitale.
Cuprins:
· Cele cinci Energii Elementare
· Cele şapte emoții
· Energia Umană și Artificială
Sursă foto: grafică internă
Aceste cinci Energii Elementare sunt cunoscute şi sub denumirea de Cele Cinci Mişcări şi ele definesc stadiile de dezvoltare şi transformare ale ciclurilor naturii în concordanţă cu fiziologia umană. Să aruncăm acum o privire asupra acestei idei, analizând-o din perspectiva succesiunii anotimpurilor, care influențează orice ființă de pe pământ.
În acest fel, cele Cinci Energii Elementare furnizează un model exact de funcționare, precum și un simbolism încărcat de semnificații, punând în lumină mecanismele interne ale multor aspecte diferite de viață, pe baza transformărilor esențiale de energie care stimulează toate funcțiile vitale și pun în mișcare toate ciclurile naturale.
Cele Cinci Energii Elementare și câteva dintre trăsăturile și relațiile asociate cu ele:
Cele Șapte Emoții
Emoțiile sunt declanșate de contactul senzorial cu lumea din afară, pe baza imputului asigurat de cele cinci simțuri. Oamenii relaționează cu lumea spirituală și unii cu alții prin cele cinci organe senzoriale şi rămân într-o stare de reactivitate emoțională în permanenţă.
“Mânia face energia să crească, bucuria face energia să se domolească, amărăciunea face energia să se risipească, frica face energia să scadă, spaima face energia să se împrăștie, epuizarea face energia să pălească, îngrijorarea face energia să stagneze.” Tratatul clasic de medicină internă Al Împăratului Galben (secolul al II-lea Î.Hr.)
Sursă grafică: shorturl.at/dsu39
Bucuria
Când o persoană se lasă stăpânită de o bucurie și de un râs exagerate, acestea încetinesc și congestionează energia inimii, făcând-o să bată într-un ritm haotic. Inima este locul unde spiritul își are sediul Râsul. Acesta este sunetul asociat cu energia focului, care guvernează inima.
Mânia
Emoție asociată cu energia lemnului și cu ficatul. Accesele de mânie recvente afectează ficatul, care, la rândul lui, îl predispune pe cel afectat să fie mai nervos, formând astfel cercul vicios al unei energii emoționale distructive.
Anxietatea
Anxietatea blochează energia și dăunează plămânilor. Ea congestionează aparatul respirator și inhibă respirația. Anxietatea cronică afectează funcțiile splinei, pancreasului și stomacului, determinând apariția indigestiei și privând întregul sistem de energia hrănitoare, ceea ce scade rezistența.
Concentrarea
Termenul “concentrare” se referă la fixaţia mentală obsesivă asupra unei anumite probleme care preocupă în mod constant mintea, inclusiv orice gen de îngrijorare cronică. Medicina occidentală recunoaște și ea conexiunea dintre ingrijorarea cronică și afecțiunile stomacului.
Mâhnirea
Persoanele cu o energie slabă a inimii sunt predispuse la mâhnire și pesimism. Cu alte cuvinte, nu numai că mâhnirea și pesimismul afectează inima, dar o slăbesc și mai mult, formând un cerc psihofiziologic vicios.
Frica
Dacă energia rinichilor este slabă, persoana este predispusă la o frică cronică. Frica cronică și paranoia pot să cauzeze cu ușurință insuficiență renală și afectarea definitivă a rinichilor. Prin urmare, trebuie să ne administrăm alimente și tonice pe baza de plante pentru a stimula energia apei ce guvernează rinichii și vezica urinară.
Spaima
Spaima se deosebește de frică prin natura ei neașteptată, care șochează sistemul, alarmează spiritul și face energia să se risipească. Întrucât inima este cea care găzduiește spiritul, spaima afectează în principal inima. Dacă spaima persistă și se transformă în frică cronică, ea se îndreaptă spre rinichi și îi afectează deopotrivă. În general inima este organul cel mai vulnerabil în fața emoțiilor intense.
Energia umană și artificială
Știința ne spune că totul este energie, iar materia nu este nimic altceva decât energie sub formă diferită. Scaunul pe care stăm este energie care vibrează într-un ritm mult mai lent. Corpul nostru este manifestare complexă a mai multor tipare și vibrații de energie. De fapt, Universul și tot ce se găsește în el este o manifestare complexă a mai multor tipare de vibrații energetice.
Rețeaua energetică umană are multe funcții vitale pentru sănătate. Ea reglează circulația sângelui, transmite energie protectoare la suprafața corpului pentru a-l păzi de un posibil atac din exterior și transportă energia hrănitoare la organe, glande, măduvă, creier și alte țesuturi interne pentru a le alimenta funcțiile vitale.
Sură foto: creație internă
Sursă Grafică: Ghid Complet De Medicină Chineză
Circulația internă a energiei vitale urmează un tipar stabilit. Distribuția energiei interne se rotește în jurul Canalelor Conducător și al Concepției și este impulsionată de energia din plămâni, de unde și importanța unei respirații corecte pentru menținerea sănătății.
Circulația internă a energiei hrănitoare extrase din alimente în stomac este condusă prin actul respirației prin cele 12 meridiane energetice ale organelor și reglată de Canalele Conducător și al Concepției, care servesc și ca rezervoare pentru stocarea surplusului de energie și distribuirea ei în funcție de nevoi.
Aşadar, pentru o viaţă armonioasă şi sănătoasă este nevoie să ţinem cont de energiile care ne înconjoară şi influenţa lor asupra organismului uman.
„Dacă vrei să găsești secretele Universului, gândește-te în termeni de energie, frecvență și vibrație.”Nikola Tesla
Autor Articol: Alexandru Burtescu
Sursă Articol: Daniel Reid _Ghid complet de medicină chineză
Comentários