top of page

În ce să investesc?

Actualizată în: 5 oct. 2022

În ceea ce privește subiectul multiplicării banilor, fară echivoc apare întrebarea: ”În ce să investesc banii?”. De ce este o întrebare care apare fară echivoc? Pentru că nu sunt informații despre acest subiect. Chiar dacă deschizi google-ul și cauți răspunsul la această întrebare vei găsi una-două soluții pe care le propun cei care vând acele investiții.


Dacă vei căuta mai amănunțit, vei găsi și mai multe variante, dar nu știi cum să le folosești, cum să le analizezi și să poți lua o decizie asumată așa cum ar fi propice pentru obiectivele și situația ta financiară. Dacă mai găsești și forumuri care denigrează o soluție pe care tu ai găsit-o, ai analizat-o și consideri că ți s-ar potrivi, începi, ulterior, să te îndoiești tot mai mult.


Mai înverșunat cauți și tot mai multe persoane care nu le recomand găsești. Cercul este vicios. Și din nou, când auzi despre multiplicarea banilor, te întrebi: ”În ce să investesc?”

Dacă nu găsești o persoană în care să ai încredere, o persoană autorizată să îți poată oferi informații obiective despre soluțiile de investiții și cu experiență, dar și profesionalism, cât și dedicare în domeniul său de pregătire, atunci vei pierde timp întrebând în stânga și în dreapta despre soluțiile în care poți investi și tot nu vei găsi. Cu trecerea timpului vei realiza că banii tăi tot în depozite stau și astfel pierzi bani, economisind, așa cum afirmă Robert Kiyosaki. Nu ai făcut nimic doar economisind, pentru că inflația îți diminuează din bani.

În ce să investesc?

La această întrebare foarte multe persoane recomandă prima dată să: ”investești în tine!”. Ok, investesc în mine, te gândești, citesc, dar tot ceea ce citesc mi se răstoarnă de alte persoane care zic că nu sunt ok, că pierd bani, pentru că ei au pierdut bani. Și îți confirm. Și eu am întâlnit economiști sau oameni de afaceri care au pierdut bani cu unele soluții de investiții pentru că nu au aplicat teoria. S-au lăsat prada emoțiilor. Când le-am spus că aceea era soluția potrivită, dar nu au folosit x, y, strategie (teoria), atunci au rămas perplecși și fară echivoc mi-au confirmat: ”știam teoria, dar nu m-am gândit să o aplic!”.


Ei bine, te invit să ai încredere în tine, înainte de toate și să analizezi puțin perspectiva subiectivă a celorlati și întotdeauna, dar întotdeauna să te bazezi pe teorie. Teoria niciodată nu dă greș.


”Dacă teoria și practica nu se potrivesc, schimbă practica” Albert Einstein

Dacă nu ai învățat foarte mult, însă ai aflat niște strategii, teoria, atunci găsește acele soluții care îndeplinesc criteriile teoriei și aplică-le. Mai departe vei citi, vei învăța; vei învăța atât din practică, cât și din teorie. Dacă tot citești și nu aplici nimic, cu cât vei citi, vei constata cât mai ai de aflat și apare teama: ”nu am investit încă în mine și, ca atare, nu investesc bani pentru că o sa îi pierd!” Așa gândește cel care ia adliteram acest răspuns:”investește în tine înainte să te apuci să investești banii tăi” și pot spune că cei care recomandă doar să investești în tine, au investit bani și au pierdut, apoi s-au apucat să învețe, să investească în ei și încă nu investesc, pentru că nu mai au curajul să își investească banii, constatând cât mai au de aflat despre investiții.

Nu am încredere în consultanți, pentru că ei vor să îmi vândă produsele lor!


Și aceasta este o teamă. O teamă conștientă și validă. Da, sunt de acord. Însă consultanța este o întâlnire în care afli informații și argumente care te ajută să poți lua singur decizia. Dacă totuși se întâmplă să nu primești informațiile necesare, să nu poți lua singur decizia, ba dimpotrivă, esti presat să iei o decizie; decizia spusă de consultant, atunci, da, poți merge la un consultant de la care afli informațiile și argumentele potrivite încât să poți lua singur decizia.


În ce să investesc? Care este cea mai bună investiție?

Nu este una singură! Poate fi una mai bună, mai sigură, dintre toate, însă nu poate spună cineva cert că ar fi unica. Nu se știe. În investiții ai nevoie de diversificare. Este necesar să ai mai multe investiții: ”nu pune toate ouăle într-un singur coș!”.


Poți diversifica în mai multe aspecte: mai multe piețe, mai multe instrumente, mai multe produse financiare. Este adevărat, poate nu poți să le faci pe toate odată, la început, pentru că poate nu ai foarte mulți bani, însă începând cu o investiție, vei avea, ulterior mai mulți bani.

Am mai multe afaceri sau mai multe imobile și sunt diversificat!

Da, dar de fapt nu ești! De ce? Pentru că ai o singură clasă de active (să le numim pompos😊). Banii sunt investiți în aceeași soluție de investiție, ci nu în mai multe. Da, este foarte bine să ai mai multe afaceri și ar fi sănătos din punct de vedere investițional să fie în diferite domenii astfel încât dacă nu merge una, să meargă cealalta sau celelalte două (ex. restaurant: poate în unele momente să nu funcționeze, transport, la fel, construcții- sunt perioade în care nu se construiește nimic ș.a.m.d.)


Cu toate acestea nu ești diversificat. O maximă diversificare ar fi să iei 10-20% din profitul firmelor tale și să investești în instrumente financiare, apoi o parte din profit sa îl investești într-un imobil, iar chiria să o reinvesteti într-o altă investiție. Cum arată acum? Ești diversificat?


La fel cu imobilele! Ce faci cu chiria? Ai două variante: ori o introduci în bugetul lunar și cheltui banii ori îi economisești ca să iei un alt imobil (să dai avansul pentru un alt imobil). Atât? Chiria o poți investi într-o soluție financiară, se capitalizează și peste timp îți poți deschide o afacere care mai târziu te conduce la capitalul necesar pentru achiziția unui alt imobil cash sau pentru a investi în altceva.


Ce vrei pentru banii tăi?

O altă întrebare foarte bună este: de ce? De ce vrei să investești? Dacă vrei doar să ai mai mulți bani, atunci nu investi! Pentru că nu ai un scop și începi să investești. Piața fluctuează. Nu ești întotdeauna pe val și când piața scade tu vei retrage investiția și vei pierde bani. ”Nu merită această investiție! ” îți vei spune. Pentru că nu ți-ai setat un obiectiv, respectiv un orizont de timp. În momentul în care ai un obiectiv financiar știi orizontul de timp în care investești, dar și suma la care trebuie să ajungă investiția ta.


Dacă nu ai așa ceva, atunci mai bine nu investi pentru că vei ajunge să consideri că nicio investiție nu este bună. Nu ai încredere în investiții, nu cunoști fluctuațiile și speri că tot ceea ce tu alegi să meargă numai în sus, nu și în jos, astfel nu profiți de scăderi, nu investești mai mult fiindcă, până la urmă, tu ți-ai dorit doar mai mulți bani, nu să ai mai puțini în cont. 😊


Succes în conștientizarea banilor și a investițiilor eficiente!


Autor articol - Roxana Bucur

Sursă articol - www.psihologiabanilor.ro



73 afișări0 comentarii

Postări recente

Afișează-le pe toate

Comments


bottom of page